karilaurila

Tolkku, suvakki vai natsi - ja kahden vaihtoehdon harha

Viikonloppuna osoitettiin Tampereella taas mieltä.  Mielenosoituksen takana (ilmoituksen mukaan) oli sinänsä asiallisen oloinen Kansallismielisten liittouma -niminen facebook -yhteisö.  Todellisuudessa mielenilmauksen takana oli Pohjoismainen Vastarintaliike, joka on julkisesti kansallissosialistinen.  Jokainen tämän järjestön toimintaan ja tavoitteisiin vähänkään perehtynyt ymmärtää, ettei tässä nyt oltu liikkeellä pelkästään sananvapauden puolesta tai aivan vilpittömästi.  

Aivan kuten alunperin oli arvattavissa, PVL esiintyi tilaisuudessa näkyvin tunnuksin.

Eräs ikivanha manipuloinnin keino on luoda kahden vaihtoehdon harha.  Esimerkiksi pienten lasten vanhemmat voivat käyttää sitä lapseensa kohdistuen kysyen, laitetaanko päiväkotiin tänään keltaiset vai oranssit lapaset.  Silloin lapselle ei tule mieleen kiukutella, ettei ota lapasia ollenkaan.  PVL hyödynsi tätä houkutellen miekkariinsa mukaan ihmisiä, jotka kokivat ettei Suomessa sananvapaus tällä hetkellä toteutuisi (vaikka sehän nyt ei pidä edes paikkaansa, Suomessa ei ole ennakkosensuuria mutta sananvapautta käyttäessään täytyy pitää huoli, ettei riko lakia).  Olen myös nähnyt kommentteja, joissa kerrotaan vastamielenosoittajien olevan sananvapauden vastustajia (= kahden vaihtoehdon harha).

PVL:n mielenosoitusta vastaan kokoontui tietenkin myös vastamielenosoitus Koko Tampere vihaa natseja

Poliisi osoitti kummallekin joukolle mielenosoitusta varten paikan, mutta molemmat lähtivät liikkeelle.  Vastamielenosoituksesta erkani käsittääkseni myös pieni joukko muiden jäädessä torille.

No, yhteenottohan siitä tuli vastamielenosoittajien kärsiessä mielestäni propagandatappion.  Lehdistössä oli otsikoita mellakasta ja junaliikenteen pysäyttämisestä sekä pidätyksistä.

Otan vielä esille stereotypiat.  Moniko niin sanottu tolkun ihminen oli nähnyt PVL:n mielenosoituksen kokouskutsun ja ymmärsi, etteivät kaikki mielenosoitukseen osallistuneet suinkaan olleet uusnatseja?  Minustakin lehtikuvia katsottuani näytti siltä, että onpas noita uusnatseja paljon (vaikka tiesin, ettei niitä noin paljon ole).  Osa oli mennyt mukaan hyvää tarkoittaen, koska sananvapaus, punavihreä vasemmisto, antifantit ja maahanmuutto.  Miettimättä ollenkaan, mitä PVL itse kertoo edustavansa arvoiltaan ja toimintatavoiltaan. 

Nämä hyvässä uskossa mukaan lähteneet uskovat vielä itse olevansa oikein isänmaallisia ja sananvapauden puolustamisen lisäksi vastustavat anarkisteja ja muita äärivasemmistolaisia hippejä.  PVL tosin pyrkii saamaan aikaan yhteispohjoismaisen kansallissosialistisen liittovaltion tai jotain sinnepäin, mikä ei minusta ole kovin isänmaallinen tavoite.

Veikkaanpa, etteivät aivan kaikki myöskään torilla olleeseen vastamielenosoitukseen osallistuneet "hipit" jakaneet ajatusta, että uusnatseja vastaan täytyy käydä väkivalloin, poliisia vastustaen ja riehuen junaliikenteenkin pysäyttämällä.

Mikään joukko ei ole homogeeninen: "omissasikin" voi olla ihmisiä, joiden arvoja tai toimintatapoja et kannata.  Ja vaihtoehtoja oman mielipiteensä osoittamiseen on enemmän kuin kaksi.  Vihollisesi vihollisen ei aina tarvitse olla ystäväsi.  On niitä muitakin vaihtoehtoja.

Ja jos et kannata jotain joukkoa, se ei tarkoita sitä että vastustaisit aivan kaikkea, mitä se esittää.  Vaikkapa nyt sananvapauden(?) puolustamista.

En tule saamaan tällä kirjoituksellani ystäviä, mutta kaipa joku tolkku sentään on samaa mieltä kanssani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Eräs ikivanha manipuloinnin keino on luoda kahden vaihtoehdon harha.

Näin on. Ja tämä ei tarkoita sitä, etteikö todellisuudessa olisi olemassa aitoja vastakkainasetteluja. Niitä on. Mutta ne vaihtoehdot, joita valtamedia esittää, eivät ole noita todellisia vaihtoehtoja.

Jos puhutaan asioista hetken aikaa niiden oikeilla nimillä, niin se, mitä Euroopassa on nyt tapahtumassa, on sitä samaa, mitä tapahtui 1920-30 -luvuilla.

Kapitalistinen talousjärjestelmä on kurjistamassa keskiluokkaa, ja sosialidemokraatit ovat kyvyttömiä esittämään mitään vaihtoehtoa. Kapitalistien hallitsema media pitää huolen siitä, että sosialismia ajavat tahot eivät pääse ääneen ja että kansan enemmistö ei heidän olemassaolostaan edes tiedä.

Tuloksena on paineen ja surkeuden kasvu, joka purkautuu siihen, että kun ongelman todellisia syitä pystytä näkemään, aletaan potkia sijaissyntipukkeja.

Natsi-Saksassa sijaiskärsijöinä olivat juutalaiset, ja meidän nykyisessä Euroopassa (kunhan odotetaan noin 10 vuotta) samassa roolissa tulevat olemaan muslimit.

Kannattaa katsoa natsien propagandaelokuva Ikuinen Juutalainen vuodelta 1940, jotta näkisi, että nykyinen propaganda muslimeja vastaan on sanasta sanaan lainattu natsien propagandasta juutalaisia vastaan:

The Eternal Jew

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Nykyjärjestelmässä pääomat (omistus) siirtyvät kiihtyvää vauhtia pienelle porukalle. Tämä johtuu nähdäkseni pääomien vapaasta liikkuvuudesta, jolloin verotuskäytännöt suosivat suuromistajia (lue miljonäärejä). Samalla vasemmistopuolueet joko tyhmyyttään tai tarkoitushakuisesti usuttavat palkansaajat toisiaan vastaan(hyvätuloinen - pienituloinen). Käytännössä palkkojen progressio tasaa tuloja riittävästi.

Omistajuuden pitäisi olla laajempaa, mutta käytännössä käy toisinpäin. Monet ennustavat vieläpä että työpaikat vähenevät ja yhteiskunnissa tulee olemaan nykyistä suurempi köyhien luokka. Veikkaan että lopulta ihmiset nousevat kapinaan ja varmasti syntipukkejakin silloin haetaan. Toivottavasti löytävät oikeat syylliset...

Kaj Granlund

"Natsi-Saksassa sijaiskärsijöinä olivat juutalaiset, ja meidän nykyisessä Euroopassa (kunhan odotetaan noin 10 vuotta) samassa roolissa tulevat olemaan muslimit."

Siinä on todellakin yhtäläisyyksiä. Vuoden 1916 jälkeen varakkaat juutalaiset perheet (dynastiat) Yhdysvalloissa käyttivät koko vaikutusvaltansa Saksan nujertamiseksi ja juutalaisuuden vahvistamiseksi.

Tänään öljyllä rikastuneet arabimaat tekevät kaikkensa islamin aseman lujittamiseksi länsimaissa. Ne jopa rahoittavat länsimaihin suunnattua terrorismia.

Saksan kohdalla emme edelleenkään halua ymmärtää, että kaikki alkoi Balfourin sopimuksesta 1916 ja Versaillesin rauhasta, emmekä tiedä miksi se päättyi kuten se teki. Islamin kohdalla voimme toistaiseksi vain epäillä.

Jos muslimit 10 vuoden kuluttua ovat samassa tilanteessa kuin juutalaiset kauan sitten, niin se johtuu siitä, että me valmistaudumme natsipuheissamme toiseen maailmansotaan, emmekä näe että kolmas on ovella ja se iskee aivan toiselta suunnalta.

Sitä eivät aloita natsit vaan me yksinkertaiset ja naivit länsimaalaiset.

Karri Aronen

Sananvaaudessa on vain kaksivaihtoehtoa. joko se on tai ei ole.

Hallitus tarjoaa tiukkaa kontrollia ...jolloin se ei ole vapautta.

Räähkävesemmisto ja islam tarjoavat vain eioota.

Pakko siis siinä asiassa asettua oooh kamalakamalan natsiporukan puolelle.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Ihmiset voidaan jakaa kahteen ryhmään: Heihin, jotka jakavat ihmiset kahteen ryhmään, ja heihin, jotka eivät jaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ihmiset voidaan jakaa kahteen ryhmään: Heihin, jotka jakavat ihmiset kahteen ryhmään, ja heihin, jotka eivät jaa."

Nämä jakoivat kahteen ryhmään jotka ilmoittautuivat vastustamaan ensimmäisen ryhmän mielipiteitä.

Juhani Piri

Minutkin on luultavasti jo leimattu kaappinatsiksi mielipiteideni takia. Mutta empä jaksa välittää mitä muut ajattelevat. Pitäkööt omat pienet ajatusmailmansa ja minä omani.

Kirjoituksesi on hyvä. Jankuttamiseen asti saa toistella ettei ryhmittymät tuollakaan olleet mitään homogeenisiä mutta kun ei monella ymmärrys riitä käsittelemään tällaista asiaa kun silmissä kiiluu vaan sana natsi tai antifasisti ja kaikki logiikka katoaa ajatuksista.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Ihmisiä ei pidä jakaa rodun tai uskonnon tai uskonnottomuuden mukaan erilaisiin leireihin. Olemme kaikki ihmisiä, ei enempää tai vähempää. Mutta totta hitossa saa kritisoida uskontoa/kulttuuria mikäli siihen liittyy pahoja tekoja. Esimerkiksi tyttöjen silpominen, jossa pahimmassa tapauksessa leikataan ulkosynnyttimet kokonaan pois.

Kristinuskoakin pitää kritisoida silloin kun siihen liittyy pahoja tekoja - Esimerkiksi pedofiliskandaalit. Ottamalla esille pahoja tekoja voimme vähentää pahuutta maailmassa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jos osallistuu natsien kutsumaan mielenosoitukseen on natsi.

Ei tämä niin monimutkaista ole, että sitä tarvitsee erikseen kenellekään täysjärkiselle selittää.

Monella voi olla samanväriset kalsarit, monet tykkäävät jäätelöstäkin, mutta ne asiat eivät silti yhdistä milläänlailla tervejärkisiä ja natseja toisiinsa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Mustavalkoinen ajattelu on samasta lähteestä kuin kahden vaihtoehdon harha. Jospa ne oli tolkkuja natseja ?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Olipa hyvä, että ainakin yksi tervejärkinn tuli keskusteluun mukaan, antiikki ei vain nyt käy kaupaksi.

Marko Parkkola

Jos osallistuu väkivaltaisten anarkistien mielenosoitukseen, on väkivaltainen anarkisti. Sari Laitinen on toista mieltä, mutta Petteri Ritala tuossa juuri todisti näin olevan. Ei voi siis mitään, piraatit ovat väkivaltaisia anarkisteja.

Toimituksen poiminnat