karilaurila

Tulisiko Sampo Terhosta Soinin marionetti?

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini jätti tänään odotetusti ilmoituksensa siitä, aikooko hän asettua ehdolle puheenjohtajakisassa kesän puoluekokouksessa.  Kun Soini ei aio jatkaa, katseet kääntyvät lähinnä kolmeen vahvaan ehdokkaaseen: Sampo Terhoon, Jussi Halla-ahoon ja Jussi Niinistöön.  Kun Jussi Niinistö keskittynee tulevaan presidentinvaalikampanjaan ja en muutenkaan pidä häntä varteenotettavana puheenjohtajaehdokkaana, katseet kääntyvät Terhoon ja Halla-ahoon.

Sampo Terho on ehdokkaista soinilaisin.  Hän on luvannut antaa päätöksensä puheenjohtajakisaan osallistumisesta huomenna maanantaina, mutta epäilen Terhon jo sopineen Soinin kanssa siitä, että jos hänet valitaan puheenjohtajaksi, Soini saa jatkaa haluamaansa ulkoministerin pestiä vaalikauden loppuun.  Tästä kertoo jo sekin, että olemme tänään saaneet lukea lehdistä myös siitä, että hallitus perustaa kesällä uusia ministerinvirkoja, joista varmaan löydetään Sampo Terhollekin sopiva.  Jos taas puoluekokousväki päätyy Halla-ahoon, tilanne on aivan toinen.  Soininkaan ministerinvirka ei silloin ole kiveen kirjoitettu.

Sampo Terhoa pidetäänkin varmaan ehdokkaista maltillisempana, etenkin kun Timo Soinin ja Jussi Halla-ahon keskinäisiä välejä ei ulkopuolelta katsoen voi pitää kaikkein lämpimimpinä.

Talouspolitiikaltaan molemmat ovat kovan oikeistolaisia, Sampo Terho ehkä vielä piirun verran oikeammalla.  Valitsipa jäsenistö näistä kahdesta kumman tahansa, "unohdetun kansan puolestapuhujaksi" SMP:läiseen tapaan ei kummankaan heistä voi katsoa kuuluvan.

Perussuomalaisten kenttäväki varmaan kaipaa nyt muutosta ja osa voi katsoa Sampo Terhon edustavan sitä tarpeeksi.  Puolueen sisältä päin tunteneena ennustan kuitenkin että jos puoluekokous päätyy häneen, mikään ei muutu.

EDIT: vaalikampanjassa epäilen käytettävän pelotteena sitä argumenttia, että Halla-ahon valinta kaataisi hallituksen.  Sitä puolueväki ei halua puolueen gallupkannatuksen mataessa vasemmistoliiton tasolla.  Mutta nähtäväksi jää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tuskimpavain, sillä sampo on pysynyt tähänsaakka varsin neutraalina puheenjohtajakysymyksissä, parwnnusta ainakin tapahtuisi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sampo Terhostako naruista liikuteltava nivelnukke, jolla on Timo Soinin ääni ?

Jokainen Sampo Terhon tunteva ja tietävä henkilö vastaa asetettuun kysymykseen kielteisesti.

P.S. Nykyhallituksen esityksiä voi kylläkin hyvin verrata nukketeatteriin, jossa naruja vetelevät katsojille tuntemattomat henkilöt.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Onkohan tuo paljon viljelty väite Halla-ahon ja Soinin huonoista väleistä totta? En oikein ymmärrä, miksi he olisivat ainakaan Soinin puolelta huonoissa väleissä, koska Halla-aho on toiminut pyyteettömästi ja perussuomalaisten etua ajatellen. Vuoden 2009 eurovaaleissa hän luopui suosiolla ehdokkuudesta, jotta ei aiheuttaisi hajaannusta puolueessa. Samoin hän kieltäytyi eduskuntavaaleja 2011 varten perustetun perussuomalaisista irronneen Muutos 2011 puolueen ehdokkuudesta, koska ei halunnut hajottaa perussuomalaisia.

Nyt tiedämme, että nämä uhraukset eivät haitanneet Halla-ahon poliittista uraa jatkossa, mutta sitä ei voinut vielä silloin tietää. Silloin ne olivat isoja uhrauksia, joilla Halla-aho osoitti olevansa lojaali perussuomalaisille. Miksi Soinilla olisi jotain kaunoja näin uskollista puolueen jäsentä kohtaan?

Jaakko Häkkinen

"EDIT: vaalikampanjassa epäilen käytettävän pelotteena sitä argumenttia, että Halla-ahon valinta kaataisi hallituksen. Sitä puolueväki ei halua puolueen gallupkannatuksen mataessa vasemmistoliiton tasolla. Mutta nähtäväksi jää."

Päinvastoin, kentällä voi olla hyvinkin yleinen se ajatus, että porvarihallituksesta pois ja äkkiä. Katsotaan, kuka puheenjohtajaehdokkaista siihen täkyyn ensimmäisenä tarttuu.

Se ei kuitenkaan ole Halla-aho, jonka mielestä nykyisen hallitusohjelman puitteissakin perussuomalaisten tavoitteita voitaisiin ajaa paljon paremmin (kuin Soini on tehnyt).

Eihän hänellä ole mitään hävittävää - jokainen tietää, että hän perisi hallituspaikan Soinilta eikä voisi kaikkea muuttaa yksinään.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Hallituksen kaatuminen aiheuttaisi suurella todennäköisyydellä myös uudet eduskuntavaalit. Oppositiopuolueista demarit eivät lähtisi nykyhallitukseen, tuskin vasemmistokaan. On mahdollista, että saataisiin aikaan hallitus, jossa voimasuhteet olisivat niin tasan, että se kaatuisi ensimmäiseen välikysymykseen -siis oikein nilkuttaen toimiva hallitus.

Uusissa eduskuntavaaleissa perussuomalaisten kannatus jäisi alle kymmeneen prosenttiin. En oikein jaksa uskoa, että he olisivat valmiita siihen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vaikka voimasuhteet olisivat nippa nappa tasan niin kuinkahan moni PS-kansanedustajista jäisi pois painamasta välikysymyksessä epäluottamukseen nappia, puolet kun todennäköisesti putoaa seuraavissa vaaleissa eduskunnasta.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila Vastaus kommenttiin #6

Totta tuokin. Perussuomalaiset tuskin kaataisivat hallitusta oppositiossa ollessaankaan tässä kannatustilanteessa.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

On myös mahdollista, ettei ainakaan Halla-aho asetu ollenkaan ehdolle nyt, kun Soini ilmoitti vetäytyvänsä. Siitä huolimatta, että hän on aiemmin ilmoittanut ettei Soinin mukanaolo tai olemattomuus vaikuta hänen lopulliseen päätökseensä.

Toimituksen poiminnat