karilaurila

Empatiakyvyttömyys kasvaa suomalaisissa

Empatia tarkoittaa jokapäiväisessä elämässä tarvittavaa kykyä asettua toisen ihmisen asemaan ja ymmärtää tämän tunteita ja näkökulmia.

Ainakaan minulle ei tullut yllätyksenä tuoreen Journal of Cross-Cultural Psychology -tiedelehdessä julkaistun amerikkalaistutkimuksen tulos, jonka mukaan suomalaiset ovat melkein huonoimpia asettumaan toisen ihmisen asemaan.  Tämä näkyy niin täällä "Puheenvuoro" -palstan blogeissa ja kommenteissa, päivänpolitiikassa kuin aivan arkielämässäkin.  Otan kolme esimerkkiä.

1. Tapaus Karri "Paleface" Miettisen You Tube -video "Emme suostu pelkäämään"

Helsingin Puotilassa sattui heinäkuun lopuulla henkirikos, jossa nuoren miehen epäillään surmanneen sattumanvaraisesti veitsellä 85-vuotiaan miehen.  Surmaajaksi epäilty tavoitettiin tapahtumapaikan läheltä sekavana veitsi kädessään.

Myöhemmin selvisi, että surmaajaksi epäilty esiintyy muusikko Karri "Paleface" Miettisen musiikkivideolla "Emme suostu pelkäämään", jossa otetaan kantaa Soldiers of Odin -katupartioihin ja sitä vastustamaan syntyneeseen "Loldiers of Odin" -klovnijokkoon.

Kun tämä tuli julkisuuteen, Karri Miettinen pahoitteli asiaa eri medioissa, mutta totesi, ettei videon kuvausvaiheessa voinut tietää, että joku tulisi myöhemmin tekemään henkirikoksen ja tästä syystä ei poista musiikkivideota YouTube -levityksestä.  No ei tietenkään, ennustajan lahjoja ei voi vaatia sen kummemmin Palefacelta kuin tuotantotiimiltäkään.  Tai vastuuta siitä, että joku tiimiin osallistunut tekee myöhemmin jotain.

Siispä musiikkivideo, jolla epäilty surmaaja näyttävästi etualalla laulaa "emme suostu pelkäämään" jätettiin nettiin.

Minusta tämä osoittaa täydellistä kyvyttömyyttä asettua henkirikoksen uhrin omaisten asemaan.  Levymyyntiin YouTube -videon poistaminen olisi tuskin vaikuttanut ja tuskin levy-yhtiökään olisi pahastunut videon pois vetämisestä, sillähän olisi osoitettu se todellinen väkivallan vastustaminen (olkoonkin, että musiikkiesitys on muutenkin aika militantti). 

Samanlaista empatiakyvyttömyyttä osoittaa myös se, että Palefacen musiikkivideota vaaditaan poistettavaksi väärin perustein.  Esimerkiksi tänään 15.10. järjestetään Järvenpäässä mielenosoitus "Stop Paleface tappajat, Stop killers".   Eihän Paleface tai tuotantotiimi mitenkään ole vastuussa tuosta henkirikoksesta.  Ei voikaan olla.

2.  Työttömyys

Olen ollut toista kymmentä vuotta välityömarkkinoiden edunvalvontatöissä.  Nykyisestä massatyöttömyydestä, jossa työtä vailla (tempputyöllistetyt mukaanlukien) on liki puoli miljoonaa ihmistä ja avoimia työpaikkoja on keskimäärin parikymmentä tuhatta, työttömyyden katsotaan olevan työttömien oma syy ja uusia työpaikkoja katsotaan voivan syntyä sillä, että patistetaan nämä laiskat vätykset etsimään ja tekemään niitä töitä ja jämäköitymään.

Niille, jotka eivät työllisty, katsotaan aiheelliseksi tarjota jos mitä metsään katsomista ja näkemään siellä tekemätöntä työtä, yhtä kommenttia siteeratakseni. 

Aivan yleistä on myös ajattelu, että työttömillä voidaan teettää jos mitä tekemätöntä työtä vanhusten kävelyttämisistä lumen luonteihin.  Jämäköittäväksi katsotaan myös kaikenlaisten puuhapajojen perustamisien.

Palkan ja toimeentulon turvaamisesta kukaan ei muista olla huolissaan.

3. Puoluepolitiikka

Politiikan pitäisi olla yhteisten asioiden hoitamista.  Silti niin politiikassa kuin yrityselämässäkin parhaiten menestyvät narsistiset persoonat.  Tämän olen itsekin havainnut lyhyellä vierailullani politiikkaan sekä seurattuani vierestä läheisteni ja ystävieni toimintaa.  En tietenkään väitä, että kaikki tai edes suurin osa poliitikoista olisi narsistisesta luonnehäiriöstä kärsiviä, mutta kovin yleistä se silti näyttää olevan.

"Narsistilla ei ole lähes ollenkaan tai ollenkaan myötäelämisen ja empatian kykyjä ja häneltä puuttuu syyllisyydentunne. Tämän vuoksi hän kokee toisiin ihmisiin kohdistamansa loukkaukset hyväksyttäviksi. Empatian puute tekee narsistista erityisen julman muita ihmisiä kohtaan. Hän tiedostaa loukkaavansa ja satuttavansa muita, mutta hän ei välitä tästä, sillä hänellä on mielestään täysi oikeus loukata ihmisiä tarvittaessa. Hän saattaa kokea esimerkiksi velvollisuudekseen sanoa, mikä toisessa ei miellytä, koska muut eivät uskalla puhua tästä suoraan. Narsisti ei kadu tekemisiään tai sanomisiaan." (Lähde: Narsistin näkemys empatiasta, Narsistien uhrien tuki ry)

Voimakkaimmin tämä tulee esille esimerkiksi ihmisen vaihtaessa puoluetta.  Tyypilliseen heimokäyttäytymisen tapaan tästä henkilöstä tulee entisten parhaiden ystäviensä silmissä nopeasti heittiö, takinkääntäjä, petturi ja vihollinen.  Riippumatta siitä, mistä loikkaus on johtunut: siihenhän ovat voineet johtaa myös kiusaaminen, jollaisesta työelämässä pääsisi vaikka sairaslomalle ja kiusaaja leivättömän pöydän ääreen tai poliittiset pelit, jossa henkilö savustetaan nurkkaan josta ei ole muuta poispääsyä kuin erota puolueesta.  Oma lukunsa ovat vielä näiden poliittisten pelien seurauksena erotetut, joista tulee muukalaisia omiensa silmissä.

4. Sokerina pohjalla, me blogistit

Sokerina pohjalla voidaan sanoa olevan blogistien, jotka voivat hyökätä itselleen aivan vieraan ihmisen kimppuun henkilöä tai hänen taustojaan tuntematta.  Esimerkkejä näistä minun silmissäni ilkimyksistä löytyy niin äärivasemmalta (isän pikajuna, ääntä perkele, uuninpankkopoika) kuin äärioikealtakin (tuonen joutsen, MV-lehti, jne.).

En sulje itseänikään pois.  Minäkin osaan olla ilkeä.

Tutkimuksen mukaan yhteisöllisissä maissa empatiapisteitä kertyi enemmän kuin yksilöllisyyttä korostavissa maissa.  Yhteisöllisissä maissa esimerkiksi perheellä ja suvulla onkin ihan erilainen merkitys kuin vaikka nykysuomalaisten keskuudessa, jossa ihmetellään vaikkapa vanhusten yksinäisyyttä.  Missä heidän perheensä ja sukunsa on?

Voisimmekohan itsekin alkaa korostamaan perheen ja yhteisöllisyyden merkitystä sen sijaan, että osallistumme kansan kahtiajakamiseen osallistumalla erilaisiin vihapuhehuuteluihin (sitä on myös ns. vihapuheen vastustaminen).

Kaikki empatia ei suinkaan tarkoita sitä, että pitää olla kiltti.  Esimerkiksi vanhempi, joka tukee poikansa alkoholismia rahoittamalla tämän juomista tekee pojalleen vain karhunpalveluksen.  Joskus esimerkiksi alkoholistin on käytävä pohjalla saadakseen itse motivaatiota jolla aloittaa pitkä toipuminen addiktiostaan.  Empatia tulee siitä, että häntä tuetaan tässä vaiheessa, vaikka toipuessaan sitten vielä joskus retkahtaisikin.

Esimerkkejä suomalaisten empatianpuutteesta löytyy kommentteihin varmasti muiltakin, mutta veikkaanpa että paljon myös niitä, joiden mielestä suomalaisten empatiakyvyttömyys on paskapuhetta ja tutkimus ei pidä paikkaansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minun on pakko myöntää, että kykyni tuntea empatiaa on olematon ja esiintyessään se ei juuri koskaan kohdistu miehiin. Sen sijaan kykenen ennakoimaan ja ymmärtämään melkein mitä tahansa ihmisen toimintaa. Sekään ei onnistu ilman, että asettuu toisen asemaan.

Itse asiassa olen melko varma, että empatiakin jossain vaiheessa määriteltiin uusiksi, tarkoittamaan jotain primitiivisen hoivavietin ilmentymää. Kun näen kärsimystä, pohdin kuinka ja miten itse selviäisin siitä ja mitä sen aiheuttajasta on syytä tietää ja synnystä ymmärtää.

Käyttäjän lassipensikkala kuva
Lassi J Pensikkala

Luin artikkelin eilen englanninkielisiltä sivuilta ja tulos yllätti. Me suomalaisethan pidämme itseämme maailman empaattisempana kansana. Mietimme mitä toiset meistä ajattelevat. Osaako suomalainen asettua toisen suomalaisen asemaan, mutta muunmaalaisen housuihin asettuminen onkin vaikeaa?

Cross-Cultural tutkimuksen mukaan empaattisuus korreloi yhteisö-/perhe-elämisen vs. yksinelämisen kanssa ja esim. egoismi on empaattisuuteen negatiivisesti vaikuttava tekijä. Tässä valossa suomalaisten sijoitusta on helpompi ymmärtää. Yksilöllisyyden merkitystä on vuosikymmenet korostettu, lapset laitettu tarhoihin heti kun oppivat kävelemään, mummot ja vaarit laitettu vanhainkotiin ja aikuiset toteuttaneet lähinnä omia haaveitaan.

Hyvänä pidän, että Suomessa syntyy julkinen keskustelu asian ympärille. On aika tarkistaa missä ollaan ja mihin halutaan mennä tunne-asioissa ja arvomaailmassa. Siinä on suuri tekijä hyvinvoinnin ja varsinkin mielenterveydellisen hyvinvoinnin kannalta.

Mitä Kari kirjoititkin tutkimukset kuin tutkimukset kuitataan palstoilla usein huuhaana. Mielenkiintoinen ilmiö. Usko uskontoon meiltä suomalaisilta meni jo aikoja sitten, nyt on menossa se toinenkin tukijalka, johon pitkään uskoimme kuin ukko ylijumalaan eli tiede. Mihin siis uskoa vaiko mihinkään, joka kuten tiedämme on mahdotonta.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Sinällään on hyvä, että tieteen eturintamassa esitetään erilaisia tuloksia, jotka toimivat keskustelun herättäjinä. Epämääräisiäkin tuloksia voidaan käyttää jonkinlaisena epävarmana oletuksena, jos mitään parempaa ei ole saatavilla.

Tässä tulee siis huomata, että näillä tuloksilla ei ole kovin merkittävää varmuutta. Itselläni ei ole pääsyä täyteen artikkeliin, mutta kyse oli kuitenkin aika vääristyneestä demografiasta, koskien nettikäyttäjiä, jotka ovat olivat jotain kautta törmänneet kyselyyn.

Demografiaongelman lisäksi tulevat kysymykseksi empatian kriteerit. En tiedä, mitä ne tutkimuksessa olivat, mutta tuskin vain kysymyksiä "Oletko empaattinen? Tunnetko myötätuntoa toisia ihmisiä kohtaan?" Indikaattorit voivat olla hyvinkin epäsuoria ja sisältää kulttuurisia oletuksia, kuten vaikkapa: "Keskusteletko bussissa kanssamatkustajien kanssa." Siis ehkä oletetaan (esimerkiksi), että empatiaan liittyy tahto tiiviiseen kommunikaatioon toisten kanssa.

Sikäli tutkimuksen ja siinä tehtyjen kysymyksenasetteluiden ja demografisten rajausten selventäminen olisi paikallaan.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Koko artikkelin voi ladata allaolevasta linkistä. Vaatii kirjautumisen.

http://jcc.sagepub.com/content/early/2016/10/11/00...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Minä tunnen empatiaa Teurajärveä kohtaan, kukaan ei ole kommentoinut hänen bökiaan ja minulla on kommentointikielto.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Asian ydin taitaa olla siinä että Suomessa on liikaa virkamiehiä ja poliittisia toimijoita joilla suurimmalla osalla ei ole nykymaailmassa enää vähäisintäkään käsitystä arjen selviytymisestä!

Sanotaan että joukossa tyhmyys tiivistyy ja se todellakin tiivistyy siinä vaiheessa kun ”parempiin piireihin” syntyneet tai muuten vaan tuurilla mukaan päässeet pyrkyrit päättävät julkisesta rahasta ja ”kansalaisten parhaasta”.

Jopa ministeriöissä on ns. asiantuntijansa joka lähtöön jotka epäilemättä ajavat vain omaa poliittista agendaansa ja pyrkivät samalla korottamaan omaa vaikutusvaltaansa...niin ja liksaansa tietenkin!

Suomessa on kyttäävien ja holhoavien ”kansankynttilöiden” käskyvalta eikä kukaan viitsi enää yrittää yhtään mitään kun ei mistään saa henkilökohtaisesti mitään hyötyä, jos hyödyt niin rankaistaan niin että lopputulos plus miinus nolla. Pärjääminen on ainoastaan eliitin etuoikeus!

”Sellaiseksi kuin kansa kasvatetaan, sellainen se on”
-Lucina Hagman-

Toimituksen poiminnat