karilaurila

Soini perustaa uuden puolueen ja etsii sille johtajaa

Perussuomalaisten Timo Soini on kokoamassa Suomeen uutta oikeistopopulistista puoluetta, kertoo MTV - STT.  Puolueen nimeksi hän kaavailee edistyspuoluetta norjalaisen esimerkin mukaisesti.  Timo Soini sanoo myös etsivänsä puolueelle uutta, "profeetallista" johtajaa.

-Kun löytyisi oikea mies, puolueen kannatus nousisi nopeasti tuollaiseen 10 prosenttiin, Soini uskoo.

Miltä kuulostaa?

Eihän Soini oikeasti enää ole mitään uutta puoluetta perustamassa vaikka olikin kertomansa mukaan vielä vuonna 2000.  Miksi sitten otin asian esille ja vielä tällaisena, mistä saa väärän käsityksen?

Sosiaalinen media, varsinkin facebook, toimii nykyään uutisvirtana aika monelle.  Viime aikoina on lisääntyvänä trendinä joillain fb:n käyttäjistä tullut linkittää jokin vanha uutinen, esimerkiksi vuoden takainen uutinen hallituksen suunnittelemista leikkauksista eläkeläisten asumistukiin.  Netin kautta uutisvirtaa tulee nykyään niin paljon, että harva valitettavasti viitsii klikata auki itse uutista ja vaikka klikkaisikin, uutisen päivämäärään ei kiinnitetä huomiota.  Tämä eläkeläisten asumistuen leikkaaminenhan kuuluu niihin hallituksen pyörtämiin päätöksiin.

Sitten uutista pöyristellään joukolla, huudetaan versaalilla ja mitä kaikkea muuta mahdollista keksitäänkään.  Kummallista vain, vaikka joku huomaisi kommentoidakin että uutinen on vanhentunut, pöyristely jatkuu.  Lukijat taitavatkin lukea uutisvirrasta vain sen linkin, joka sisältää uutisen otsikon ja joskus vähän matkaa ingressiä, eikä mitään muuta.  Muuten en tuota voi selittää.

Ylläoleva ei tarkoita sitä, että puolustelisin jotenkin hallituksen leikkauspolitiikkaa, päinvastoin.  Mutta tuollaisen vanhan, paikkansapitämättömän uutisen jakaminen luo mielikuvaa, ettei linkittäjä ole ollenkaan perillä asiasta.

Klassikoksi on myös muodostunut Savon Sanomien aprillipila vuodelta 2012, jossa ministeriön kerrotaan kieltävän perunoiden kotikasvatuksen.  Vaikka jutun lopussa kerrotaan, että kyseessä on pila, säännöllisin väliajoin uutinen alkaa kiertämään nettiä aina uudelleen.  Sitten jälleen öyhötetään porukalla.

Ärsyttäviä ovat myöskin uusinnat.  Mikään ei ole ärsyttävämpää, kuin että joku jakaa esimerkiksi Kempeleessä tapahtunutta raiskausuutista kommentoiden vaikka Sipilän hermostuneen ja sitten kun uutisen avaa, huomaakin kyseessä olleen tuon vanhan jutun.

Sattuu sitä paremmissakin piireissä.  Moni lehti julkaisi STT:n kautta hukkumisuutisen Dubaissa elokuussa 2015, vaikka hukkuminen oli tapahtunut jo vuonna 1996.

Vanhan uutisen voi toki linkittää, jos se on edelleen ajankohtainen eikä muutosta ole tullut.  Tai sitten muutos tulee, tai jotain.  Silloin on kuitenkin aina syytä kertoa, että kyseessä on vanha uutinen, jota kommentoi jollain ajankohtaisella uudella asialla.

Pointtini on: Älkää linkittäkö vanhoja uutisia, suurin osa ihmisistä on lukenut ne jo!  ÄRH.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Juhani Nurminen

"Älkää linkittäkö vanhoja uutisia, suurin osa ihmisistä on lukenut ne jo! ÄRH."

Voisin lisätä: älkää linkittäkö virheellisiä uutisia. Ne eivät pidä paikkaansa vaikka voissa paistaisi!

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Jätetään tällaiset raflaavat otsikoinnit, joiden takaa ei löydy otsikolle asiallista perustetta, "seitsemän päivää"-lehdille ja vastaaville. Pelkästään huomion hakemista blogille ei ole syytä harhaanjohtavalla otsikoinnilla harrastaa.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Et näköjään ymmärtänyt.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Persuissa tuuletus jatkuu Mätylä on kuulemma pantu jo kierrätykseen, jo alkuun oli ollut syytä valita koulutuksensa ja kokemuksensa vuoksi ministeriksi,mutta pätevyydenhän ratkaisi ministerivalinnoissa puolueen puhenjohtajistoon kuuluminen.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila Vastaus kommenttiin #4

Tässä ei oikeastaan ollut tarkoitus puhua persuista. Otsikossa on vanha uutinen, jota jatkoin ingressissä.

Sitten selitin, miksi niin ei pidä tehdä. Halusin osoittaa asian käytännössä :)

Toimituksen poiminnat