karilaurila

Luottoluokituksemme laski, mutta ymmärretäänkö miksi?

Luottoluokittaja Fitch on alentanut Suomen luottoluokitusta yhdellä pykälällä. Luokitus on nyt ”AA+”, kun se aikaisemmin oli paras mahdollinen ”AAA”. Samalla Euroopan komissio on varoittanut Suomea julkistalouden tilasta. Varoitus tarkoittaa sitä, että komission on EU:n artiklojen ja sääntöjen mukaan aloitettava Suomen julkistalouden tarkempi tutkinta, jos vuotta 2015 koskevat ikävät ennakkoarviot toteutuvat.

Fitch perustelee Suomen luottoluokituksen pudotusta muun muassa sillä, että Suomen talouskasvu on tällä hetkellä heikointa koko EU:n alueella Kreikkaa lukuunottamatta. Suomen talous kasvoi viime vuonna vain 0,4 prosenttia.

Auttaako tässä muka yhteiskuntasopimuksen tavoite: ostovoiman leikkaaminen kotimarkkinoilla? Ne kotimarkkinat kun ovat noin puolet kansantuotteestamme.

Jos saisimme yksityistä taloutta elpymään kotimarkkinoilla, julkisen rahoituksen osuuskin pienenisi yksityiseen sektoriin verrattuna. Olenko vain minä yksinkertainen kun tuntuu, etteivät taloudesta päättävät muka ymmärrä tätä? 

Ostovoiman leikkaaminen kun leikkaa ostovoimaa juuri niiltä kotimarkkinoiden asiakkailta.  Kauppias tarvitsee asiakkaansa kotimarkkinoillakin.

Vientimarkkinoilla taas tuskin saadaan savupiipputehtaiden tuotannolla kovinkaan kummallista nousua aikaiseksi vaikka kuinka hintoja (palkkoja) alentaisimme, kun Suomen lisäksi koko euroalue elää deflaatiossa. Turhaa niitä huopatossuja on tuottaa enemmän ja halvemmalla hyllyihin pölyttymään.

Viennin elpymiseen on keksittävä parempia keinoja kuin alennusmyynti markkinoilla, joilla raha ei liiku. Esimerkiksi tuottaa sellaisia tuotteita, joilla on kysyntää.

Ongelmamme on, kuinka vienti saadaan vetämään kotimarkkinoita tuhoamatta, ei suinkaan kilpailukykymme (joka itse asiassa on edelleen yksi maailman parhaista).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Jätät kokonaan huomioimatta viennin tippumisen ja maksutaseen vajeen kasvamisen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Et niin. Huomasin kyllä, että kiirehdin kirjoittamaan perättömiä ja olin pyyhkivinäni kommenttini pois. Vissin minun sormet sitten lipsuivat. Minun moka.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila Vastaus kommenttiin #4

Yhteiskuntasopimuksen pihvi taitaa oikeasti olla se, että halvempien työvoimakustannusten maana saisimme houkuteltua tänne ulkomaista sijoitustoimintaa, ei mikään kilpailukyky.

Suomen muuttaminen halpatuotantomaaksi sisäisellä devalvaatiolla taitaa vain olla haihattelua.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #6

Kilpailukyvyn parantaminen ja ulkomaisen sijoitustoiminnan houkutteleminenhan eivät ole toisensa poissulkevia vaan toisiaan tukevia vaihtoehtoja. Tähän liittyy kyllä myös ongelma, eli Suomen muuttuminen tytäryhtiötaloudeksi. Ja sehän on hyvää vauhtia tapahtumassa, merkittävältä osin valtion toimesta, joka on myynyt omistuksiaan ulkomaisille sijoittajille. Sen jälkeen osingoista itkeminen on sitten lähinnä krokodiilin kyynelien vuodattamista. Kun päätösvalta on myyty pois, seurauksia on turha itkeä.

Käyttäjän HannuSiipola kuva
Hannu Siipola

En tiedä minäkään, mutta joitakin ehdotuksia olisi. Minne joutuivat muuten ne 60 miljardia / kuukaudessa jaettavat euro pankin rahat. Eikös siitä tule 700 miljoonaa Suomen osuudeksi?
Sitä voitais investoida vaikka mihin. Esim koulutukseen,jotta osattaisiin tehdä muutakin kuin huopatossuja.
Koska EU kuitenkin nyt joka tapauksessa hajoaa niin eivät pysty perimään velkojaan takaisin. Siksi nyt kannattaisi ottaa niin paljon velkaa kuin ikinä pystyy. Nimenomaan EU:sta.

Väärä valuutta ainakin on. Ja valtiosopimuksia pitää muuttaa. Jotkut muut kuin suomalaiset päätää nyt Suomen asiat.
Venäjä on luontainen kauppakumppani. EU:n hajotessa kauppa sinne alkaa taas vetämään, ellemme sössi sitäkin mahdollisuutta Nato kiimailuillamme. No ehkä se ei sentään Stubidollakaan onnistu....

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Tiesitkö tämän Suomenkin valtionvelasta? Kannattaa lukaista koko artikkeli.

"... Suomen ja muidenkin eurovaltioiden velkaantuminen on jo taittunut laskuun, jos keskuspankkien ostamat velkapaperit vähennetään valtioiden velkataakasta.

Tällaista vähennystä voi perustella EKP:n neuvoston viime joulukuussa päättämän velkakirjaohjelman muutoksen vaikutuksilla. Tuolloin neuvosto päätti, että osto-ohjelmassa hankituista velkakirjoista erääntyvät pääomat sijoitetaan takaisin samanlaisiin velkakirjoihin.

Tämä pääomakierrätys on käytännössä yhtä kuin ostettujen velkakirjojen epäsuoraa mitätöimistä ainakin siihen asti, kun päätös kumotaan ja keskuspankit alkavat joko myydä velkakirjoja tai antavat niiden ainakin erääntyä pois taseistaan.

Niin kauan kuin keskuspankit ostavat kasvavan osan eurovaltioiden velkakirjoista, pitävät niitä hallussaan määrättömän ajan ja kierrättävät korotkin voitonjakona valtioille, on tämä osa velasta valtioiden rahoitushuollon näkökulmasta kuin mitätöity pois päiviltä..."

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2016/03/09/ekpn...

Toimituksen poiminnat