karilaurila

Tärähtäneistö antoi suvaitsemattomuudelle kasvot

Sohaisenpa minäkin vielä Suomen Sisulaisena muurahaispesää ja kommentoin tätä Olli Immosen fb -päivityksestä lähtenyttä mylläkkää.  Mielipiteensä ovat kysymättä kertoneet lukemattomat kansalaiset ja mielipiteitä on pyydetty niin monelta, että enää puuttuu vain Kreikka- tapauksen tapaan Jari "Bull" Mentulan ja Juhani "Tami" Tammisen yhteishaastattelu.  Uuden Suomen omistaja ja hallituksen puheenjohtaja Niklas Herlin sekä vastaava päätoimittaja Markku Huusko ovat myös avanneet sanaisen arkkunsa ja ilmaisseet, mikä on heidän kantansa.  

Hyvä, sillä keskustelua kaivataan.  Sen vain pitäisi pysyä asiassa.  Tämä jälkipyykki nimittäin on osoittanut, että keskustelu pyritään vaientamaan.  Nimittäin, kun Immosen käyttämää termiä "multikulttuurisuus" ei ole ymmärretty tai sitä ei ole ymmärrettävästi määritelty, jokainen on kaivanut sielustaan esille sen pimeät puolet ja pelkonsa sekä kanavoinut ne vihaan joko perussuomalaisia tai Olli Immosta kohtaan.  Aiemmin tämä demonisointi on kohdistunut Jussi Halla-Ahoon.  Niklas Herlin kaivoi sielustaan esille natsit ja Huusko... olkoon.

Kun jostain keskustelunaiheesta tehdään tabu, esimerkiksi sanaa "multikulttuurisuus" tai "maahanmuuttaja" ei voi edes käyttää ilman, että kuulija heti vetäytyy siilipuolustukseen ja leimaa mielessään vastapuolen keskustelijan automaattisesti rasistiksi.  Lopulta sanaa ei voi käyttää se maahanmuuttajakaan.  Sana sisältää niin voimakkaan tunnelatauksen, ettei sitä käyttäen voi keskustella.

Lopulta ei enää voi keskustella niistä maahanmuuton ongelmistakaan.  Koska ihmiset puhuvat eri asioista vaikka uskovat puhuvansa samasta.

Esimerkiksi Ollilla on vaimo, jonka perhe on kotoisin muslimimaasta. Immonen ei varmaankaan tarkoittanut päivityksellään silloin sitä, ettei Suomeen saisi tulla tai täällä saisi olla yhtään maahanmuuttajaa. Hän viittaa johonkin muuhun, mutta koska soihdut on jo sytytetty ja joukot masinoitu, en edes viitsi lähteä vääntämään rautalangasta sitä, mitä uskon hänen tarkoittaneen. Koska kognitiivinen dissonanssi. Sekä joukkohysteria.

Mistäkö tämän tiedän? Vaikka Sampo Terho, Riikka Slunga-Poutsalo, Yle, MTV, STT tai juuri kukaan muukaan ei ole saanut Immoseen yhteyttä, minä kuitenkin olen saanut. Tosin ollaan keskusteltu ihan muista asioista. Tärkeämmistä.

Jos joku ei tiedä, mitä multikulttuurisuudella tarkoitetaan, tämä linkki käy hyväksi pohjaksi: http://plato.stanford.edu/entries/multiculturalism/

Keskustelin eilen myös erään korkeasti oppineen henkilön kanssa facebookissa.  Hänen mukaansa sellaista suvaitsevaistoa ei olekaan, jolla olisi moraalinen velvollisuus suvaita kaikkea.  Olen samaa mieltä, sen osoitti Helsingissä järjestetty "minulla on unelma" -mielenosoitus.  Järjestäjä oli pyytänyt puhijia kaikista puolueista tasapuolisuuden nimissä, jotta saadaan debattiin erilaisia näkökulmia. Ei ole mitään järkeä käydä keskustelua jossa kaikki ovat samaa mieltä hymistellen ja hurraten toinen toisilleen.

Siinä mielessä on erikoista ettei perussuomalaisten valitsemaa puhujaa oltu hyväksymässä, vaikka ei vielä edes vielä tiedetty mitä asiaa hänellä on.  Vasemmistoliiton Dan Koivulaakso oli kuuleman mukaan jopa yllyttänyt yleisöä huutaen: "Eikö olisi luontevaa antaa huudon vaimentaa rasistien selitykset!".  Apuun ei tullut tilaisuuden juontaja Singh vaan aiemmin esiintynyt stand-up -koomikko Ali Jahangiri.

UNESCOn yleiskokouksen 16.11.1995 hyväksymä Julistus suvaitsevaisuuden periaatteista kertoo seuraavaa:

"meidän maailmamme kulttuureiden, ilmaisutapojemme ja inhimillisten elämänmuotojen rikkaan moninaisuuden kunnioittamista, hyväksymistä ja arvostamista. - - - Ihmisoikeuksien kunnioittamisen periaatteen mukaisesti suvaitsevaisuuden osoittaminen ei merkitse yhteiskunnallisen epäoikeudenmukaisuuden sietämistä eikä omasta vakaumuksesta luopumista eikä sen heikentämistä. Se merkitsee, että ihminen saa vapaasti pitää kiinni vakaumuksestaan ja hyväksyy sen, että toiset pitävät kiinni omastaan. Se merkitsee sen tosiasian hyväksymistä, että ihmisillä, jotka ovat luonnostaan erilaisia ulkomuotonsa, asemansa, puhetapansa, käyttäytymismuotojensa ja arvojensa puolesta, on oikeus elää rauhassa ja olla sellaisia kuin ovat. Se merkitsee myös, ettei kukaan saa väkisin tyrkyttää näkemyksiään toisille"

Itse kirjoitin blogissani jo 2013 seuraavasti:
 

***********************

En suvaitse ketään enkä mitään

Olen valkoihoinen, kaljupäinen, lihaa syövä heteromies.  Suomen Sisulainen ja HIFK:n kannattaja.  En suvaitse maahanmuuttajia, homoja, vasemmistoliittolaisia, pitkätukkia, lättähattuja enkä suvakkeja.  En myöskään suvaitse Jokerifaneja, vanhuksia tai huutavia lapsia.  Itse asiassa en suvaitse yhtään mitään tai ketään.  

Tulkitsen suvaitsevaisuuden siten, että suvaitessani tai ollessani suvaitsematta asettuisin itse jotenkin suvaitsemani tai suvaitsemattomuuteni kohteen yläpuolelle, paremmaksi tai eri karsinaan.  En ole parempi.  En myöskään huonompi.  Siksi en suvaitse.  Tai ole suvaitsematta.

Ystävä- ja tuttavapiiriini kuuluu esimerkiksi lukuisia homoseksuaaleja, eivätkä he ole mikään homogeeninen ryhmä, vaan jokainen omanlaisensa.  Sama juttu maahanmuuttajien (hui, kielletty sana!) kanssa.  En myöskään ole suvaitsematta tai suvaitsemassa jokerifaneja.  Mikä heistä tekisi yhtään sen parempia tai huonompia kuin HIFK:n fanitkaan?

Vanhuksia kunnioitan ja lapsissa on tulevaisuus.  Toivoisin, että itsellänikin kasvaisi vahvat hiukset.  Silloin voisin yhtä hyvin olla pitkätukka.

Väittelyssä kuuntelen, mitä toisella on sanottavaa.  Jos hän pystyy argumentoimaan väitteensä vastaansanomattomasti, olen valmis vaihtamaan kantaani.  Kunhan ei sorru argumentointivirheisiin, mikä on luvattoman tavallista.  

Mielipidekysymyksissä sen sijaan jokainen voi pitää mielipiteensä, se on hänen ikiomansa.  Minä voin silti pitää omani.

Teini-iässä kokeilin olla sekä fiftari että myöhemmin punk (kuka vielä muistaa nämä ryhmät?).  Kumpikaan juttu ei kolahtanut.  Kyllähän pieniä tappeluksia silti aikaan saatiin.  Kummassakin ryhmässä.  Kyse oli jonkinlaisesta heimokäyttäytymisestä, niin kuin meillä aikuisillakin tuntuu olevan.  Lokeroimme itsemme johonkin ryhmään ja ulkopuolisia ei suvaita.  Kuten demareita.  Eihän kellään demarilla voi olla yhtään järkevää mielipidettä, vai mitä?  Tai persulla.

Koska kuulun itse noin moneen vihattuun ryhmään, tuskin vältyn kommenteissa vihapuheilta.  Ainakin minua tullaan väittämään tekopyhäksi valehtelijaksi ja ties miksi muuksi.  Veikkaan, että monikin haluaa haastaa asenteeni.  Ei se mitään.  Kerron silti etukäteen, että yksi mottoni on Samuel Clemensin “Do not argue with an idiot they drag you down to their level and beat you with experience.”

P.S.  Voisiko joku jo viimeinkin selittää minulle, mitä olivat lättähatut? 

***********************

APUA!  Minä taidan sittenkin olla se suvakki!

P.S.  Kun miekkari onnistui Helsingissä niin hyvin, ovat perussuomalaisten vastustajat masinoimassa Turkuun jälkilöylyjä PS:n puoluekokouksen yhteyteen.  Osaltaan tässä tyrmistymisessä on siis raadollisesti kyse puoluepolitiikastakin...  http://www.abounderrattelser.fi/news/2015/07/demonstration-da-sannfinlandare-mots-i-abo.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Turussa järjestetään mielenosoitus rasismia vastaan 8. elokuuta. Sattumoisin Perussuomalaiset pitävät siellä samaan aikaan puoluekokoustaan.

"...– Olisihan se valehtelemista väittää, ettei puoluekokouksella ole ajoituksen kanssa mitään tekemistä. Mielenosoitus ei ole mielenosoitus yksittäistä puoluetta vastaan, vaan yleisellä tasolla vihapolitiikkaa vastaan, tapahtuman järjestäjiin kuuluvaPanda Eriksson kertoo..."

No jopas oli lause. Ensin myönnetään ettei puoluekokouksella ole mitään tekemistä ajoituksen kanssa ja sitten väitetään, ettei tilaisuutta ole suunnattu yksittäistä puoluetta vastaan. :p

Puoluepoliittiseksi kilpailuksi tämä on mennyt vaikka kuinka rasismista puhuttaisiin. Jatkossa monikulttuurisuudesta ei ilmeisesti voi puhua leimautumatta rasistiksi. Tai persuksi.

http://www.ts.fi/uutiset/turun+seutu/799799/Turuss...

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari

Pyydät asiallista keskustelua, mutta tietysti mietityttää tuo avaukseksi, kutsut nimittäin heti kättelyssä minua tärähtäneistön edustajaksi.
Mutta yritän, kysyn siitä monikulttuurisuuden painajaisesta, voitko nyt täsmentää hiukan tätä?
Linkin perusteella viittaat teoreettiseen viitekehyksen nimeltä multiculturalism. Tarkoitatteko siis sitä, että tämä teoreettinen viitekehys on epäonnistunut ja se pitäisi korvata paremmin eri kulttuurin välistä vuorovaikutusta tutkivalla teoreettisella viitekehyksellä
Itse ymmärsin sen konkreettisemmin eli esimerkiksi entinen kotikuntani Inari sanoi itseään monikultuuriseksi (suomi, inarinsaame, kolttasaamelaisen ja pohjoissaame). Edustaako tuo monikulttuurista painajaista.
Itselleni läheisin on perheeseen liittyvä määrittely eli kun vanhemmat puhuvat äidinkielenään kahta eri kieltä (usein Inarissa oli myös niin että äiti puhui yhtä, isä toista ja lapset kävivät kolmannen kielisessä koulussa) ja kutsuimme tietysti itseämme monikultturisiksi perheiksi.
Koska sana todella tarkoittaa monia asioita, olisi erittäin tärkeää että täsmentäisitte mitä tarkoitatte silloin kun ilmiötä sanotaan painajaiseksi.
Koska en ole tieteentekijä, nuo kaksi jälkimmäistä ovat ne tutuimmat, ja siksi loukkaannuin, koska oli pääteltävissä että meitä kutsutaan monikulttuurisuuden painajaiseksi.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Enpä lähde avaamaan Ollin ajatuksia ja tarkoituksia, perustelinkin sen viidennessä kappaleessa.

Tuostakin olin varma että asiat ymmärretään usein tahallaankin väärin. Olen ihan varma, että Immonen ei tarkoita monikulttuurisuuden painajaisella Suomen alkuperäisasukkaita. En kuitenkaan ole tässä panemassa mitään väittämiä hänen suuhunsa.

Tärähtäneistöllä viittaan "suvatsevaisto" -sanaan, jota tuon oppineen ystäväni mielestä ei olekaan, ainakaan ihmisryhmänä ja jolle piti keksiä vastine. Helsingin mielenosoituskin sen osoitti: ei ollut kovin suvaitsevaista. (ks. suvaitsevaisuuden määritelmä).

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari

No, kysyn omaa mielipidettäsi samoihin kysymyksiin. En pyydä tulkitsemaan Ollia.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila Vastaus kommenttiin #5

Oma mielipiteenikin kai tuli selville tekstistä. En suvaitse ketään enkä mitään.

En myöskään ole suvaitsematta.

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari Vastaus kommenttiin #6

Jotenkin kirjoituksestasi jäi se käsitys että haluaisit suht. rauhallisesti keskustella siitä, mitä monikulttuurisuus on ja sitä yritin tarjota, mutta eipä sitten. Aina kannattaa kuitenkin yrittää.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila Vastaus kommenttiin #7

Olit ymmärtänyt väärin ja olen siitä pahoillani. Minulla on selkeä käsitys siitä, mitä monikulttuurisuus on ja miten monella eri tavalla se on ymmärretty.

Kirjoitukseni pointti olikin, että kun nämä samaa sanaa käyttävät ihmisryhmät puhuvat ihan eri merkityksistä, debastti on toivotonta. Kun ei puhuta edes samasta asiasta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Joihasitteko kuitenkin "samalla kielellä"?

Toimituksen poiminnat