karilaurila

Mitä mamu duunaa, ja miksi?

"Mitä mamu duunaa, siivoaa ja puunaa, mamu ajaa bussii, kaikki meidän naiset vie...", lauletaan Petri Kaivannon tuoreella levyllä parodioiden maahanmuuton stereotypioita.  Laulu tuli mieleeni, kun kuuntelin erään pitkäaikaistyöttömän purkausta.

En näe mitään pahaa siinä, että työhaluisille siirtolaisille löytyy ja heille järjestetään töitä, päinvastoin.  Minulle purkautuneen pitkäaikaistyöttömän tarina sai minut kuitenkin myös pohtimaan, minkä verran vihapuheita aiheuttaa te -toimiston virkamiehen osaamattomuus, ymmärtämättömyys tai mahdollinen "positiivinen syrjintä".

Kyseessä oli yli 50 -vuotias mies, joka oli aikoinaan hankkinut rekkakortin varusmiesaikanaan.  Autonkuljettajana hän ei ole koskaan aiemmin toiminut ja hän halusikin osallistua te -toimiston järjestämään bussinkuljettajan koulutukseen uskoen alalla olevan myös työllistymisen mahdollisuuksia.

Häntä ei kutsuttu edes haastatteluun.  Myöhemmin Te -toimiston lähettämässä kirjeessä luki näin: "Teille ei ole voitu varata opiskelupaikkaa koska teillä on riittävä taito ko. ammattiin (koulutustarve vähäisempi).  Suositellaan hakeutumaan kuljetusalan ammattipätevyyden täydennyskoulutukseen, jonka kesto 7 - 35 h."

Virkailijalla minusta tässä ei ollut riittävää taitoa ammattiinsa ja hänen koulutustarpeensa olisi korkeampi.  

Korotus CE -kortista (rekkakortti) D -korttiin (bussikortti) nimittäin maksaa ao. koulutuksen järjestäjällä yksityishenkilöltä 4250,- + viranomaiskulut 200,-   Suositeltu kuljetusalan ammattipätevyyden täydennyskoulutus taas tarkoittaa EU -direktiivin mukaista pakollista koulutusta, joka on pakko suorittaa jokaisen ammatikseen autoa ajavan.  Nämä "direktiivikoulutukset" voisi kyllä suorittaa te -toimiston koulutuksenakin hintaan 135,-, jos hakija hyväksyttäisiin koulutukseen, mutta edelleen häneltä puuttuisi linja-auton kuljettamiseen vaadittava ajokortti.  Bussia kun ei saa kuljettaa rekkakortilla muuten kuin tyhjänä (tai oikeastaan max. 8 henkilöä) ja juuri bussinkuljettajan ammattia mies haki.  Hänen mukaansa ns. "direktiivikoulutusten" läpikäyminen olisi hänelle vain rahan- ja ajanhukkaa, koska kuljetusalalla on muuten aika toivoton työllisyystilanne.

Varsinkin pääkaupunkiseudulla ulkomailta Suomeen muuttanut bussin- tai muun julkisen liikennevälineen kuljettaja on nykyään niin tavallinen näky, etten yhtään ihmettele stereotypioita, jossa bussinkuljettajan ammatti mielletään ns. paskaduuniksi, joka ei enää suomalaiselle kelpaa.  

Kuinka paljon asiassa onkin aikuisten oikeasti kyse siitä, ettei suomalaisella pitkäaikaistyöttömällä ole mahdollisuutta hankkia vaadittavaa ammattitaitoa sen kalleuden vuoksi?  Varsinkin, jos kyseessä on vielä tilanne, että te -toimiston koulutusvalinnoissa, olipa kyse sitten ikärasismista, positiivisesta syrjinnästä, puutteellisesta osaamisesta tai kaikista näistä, vaikutetaan suosittavan kotoutustoimien kohteena olevia ja syrjittävän kotimaista hakijaa.  Häntähän ei oltu kutsuttu edes suulliseen haastatteluun jossa kurssilaisia valittiin.

Olipa kysymys mistä tahansa, tällaisetkin tapaukset ovat omiaan aiheuttamaan sellaisia tunteita, ettei kohtelu ole kaikkia kohtaan tasa-arvoista.  Epätasa-arvon tuntemukset taas puolestaan johtavat helposti muihinkin vihapuheisiin.

P.S.  Se siivoojan ammattikaan ei muuten ole työ, johon voidaan ottaa kuka vain.  Siivoojan ammattia opiskellaan esimerkiksi toisen asteen oppilaitoksissa käytävissä perustutkinnoissa, jossa vielä erikoistutaan, sen voi suorittaa näyttötutkintona tai vaikka oppisopimuksella.  

Joka tapauksessa, siihenkin tarvitaan ammattitutkinto ja lisäksi alalla vaadittavat "direktiivikoulutukset".  Tämä ei muuten liity aiheeseen kuin siten, että työttömiä syyllistettäessä (ja stereotypioissa, niin kuin ensimmäisen kappaleen laulun sanoissa) usein kuulee sanottavan "Kyllä tekevä töitä löytää, ala vaikka siivoamaan".  Kun ei kuka tahansa voi.  Siivoojaltakin edellytetään nykyään useimmiten ammattitutkintoa.  Niin kuin bussinkuljettajiltakin.  Ja kyseessä eivät tosiaan ole "paskaduunit", työ kelpaisi vaikka kuinka monelle, kunhan sitä (ja myös tutkinto sekä vaaditut työturvallisuus- ym. kortit) vain löytyisi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Olet aivan oikeassa Kari.

Lisäksi, että siivojaksi ei voi ruveta kuka tahansa, niin ei tietysti moneen muuhunkaan työhön voi ruveta ihan tuosta noin vain kuka tahansa, mikäli ei ole yhtään osaamista kyseessä olevalle alalle.
Minullakin on koulutusta yhdelle alalle, mutta en minäkään tuosta noin vain voi ruveta johonkin muuhun ammattiin, mikäli minulla ei ole osaamista yhtään kyseiselle alalle.
Vaihda siinä sitten alaa ihan tuosta noin vain. Nykyään joka tehtävään vaaditaan vähintään perustutkinnon suorittaminen tai ammattitutkinnon suorittaminen. Se kestää yleensä vähintään vuoden aikuiskoulutuksessa ja lisäksi tutkinto on tietysti aina suoritettava loppuun asti hyväksytysti.
Nykyään juuri mihinkään työhön ei yleensä hypätä yhtäkkiä ihan tuosta noin vain. Se on harhaluulo.
Tämän lisäksi pitää vielä olla sellainen terveydentila työnhakijalla, että hän selviytyy siitä työstä, mihin hänet on valittu.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Siivouksesta tiedän sen, että siinä on kovalle puurtajalle kyllä aina hommaa, vaikkei mitään koulutusta alla olisikaan. Koulutus tapahtuu työn ohessa.

Ikävä puoli on vaan se, että se on melkein hyväntekeväisyyttä koko homma, ellei ole vailla muuta elämää oleva sinkku. Fyysisesti raskaalla 40- tuntisella viikolla käteen jäävä summa ei ole niin paljon suurempi sitä, mikä jäisi käteen tekemättä. Jos on lapsia, siinä ei yksinkertaisesti ole mitään järkeä.

Käyttäjän SeijaHuuhtanen kuva
Seija Huuhtanen

Minäkin olen kuullut juttuja siitä, kuinka esim. Helsingissä ei näe enää juurikaan kantasuomlaisia bussinkuljettajina siksi, ettei työ suomalaisille kelpaa.

Vaan mahtaisiko olla syynä se, että Helsinki on tehnyt jo vuosia sitten periaatepäätöksen suosia maahanmuuttajia rekrytoinnissa. Samanlaisen päätöksen on tiettävästi tehnyt muutama muukin iso kaupunki, jos lehtijuttuihin on uskomista.

Liekö sitten oikein, että eteläisestä naapurista meille tulee bussinkuljettajia ja suomalainen kuski on kortistossa eikä suomalaisia oteta edes kuljettajakoulutukseen?

Sama tilanne taitaa olla rakennusalalla.

Mikä oikein ja oikeudenmukaista, sen päättäkööt muut. Ihan oikealta ja oikeudenmukaiselta ei tilanne minusta tunnu.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Siivoustehtäviin ei oteta koulutuksen käyneitä koska ei haluta maksaa palkkaa.6 eurolla tunti Helsingissäkin teetettiin pitkää päivää ulkomaalaistaustaisilla.25 neliön kopissa asuu heitä muutama samassa,asuntojen omistajat saavat asumistukea , korkeaa vuokraa peritään.
Kun suoja poistettiin joka takasi suomalaisille etuaseman omassa maassaan työllistyä ns.pienpalkkaisilla aloilla,es.hoitaja(???)lähihoitaja,siivooja,kokki,kiinteistönhoitaja jne.ei olekkaan enää esteitä palkata muitakin kuin suomalaisia.Suomalaisille ei kuulemma kelpaa nämä työt,pienipalkkaisen!? 2900 kk hoitajankaan työ ei kuulemma kelpaa,eikä siis kokin tai siivoojankaan pestit.

Merkillistä on se,että kielitaitoa ei kuulemma näillä aloilla tarvita,eli hoitajan ei tarvitse ymmärtää potilasta,eikä kokin,tarjoilijan, jne.asiakkaitaan.
Kokoomus olisi halunnut suojan pois jo 2011.Nyt se on ilmeisesti siis hoideltu kaikessa hiljaisuudessa alta pois.Reservi työttömiä ulkomaalaisia kun on odottanut ikävien työntekijöiden oikeuksien poistamista.Nyt ei tarvitsekkaan välittää enää niistäkään.Ei palkoissa,ei tuntimäärissä,ei lomissa,ei missään.

Kuitenkin suomalaiselta työntekijältä vaaditaan ruotsinkieli,suomenkieli,englanti ,todistukset,ammattitutkinnot,kaikki kortit hygieniapassi,tulityökortti,ensiapukurssit suoritettava jne.jne.ennenkuin heruu edes siivoojan paikkaa.Miksi siis koulutus,ammattitutkinto?Jos et kelpaa kuin ilmaistöihin tai et edes sinne?Nythän kokoomus haluaa es,vanhusten ulkoiluun ja muuhun hoivatyön avustamiseen työttömiä suomalaisia.

Vanhuksia siis hoivaamaan vastentahtoiset pakkotyöläiset.Onko oikein ihmisiäkään kohtaan,vai eikö kokoomuksen mielestä vanhukset ja työttömät olekkaan ihmisiä?No eivät,hehän ovat menoerä jota ei voi kuitenkaan ihan heti lopettaa,eutanasiaa ei sallita suoraan,eikä köyhien tappamista julkisesti.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Siivoustöistä sen verran, että millä ihmeellä nuori tai vanhempikin menee noihin paikkoihin kun monessa vaaditaan nykyään se ajokortti. Kenellä nuorella tai työttömyystuella elävällä on varaa ajaa se kortti? Koulutuskin toki vaaditaan.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Suomen tutkintouskovaisuus haittaa työn saamista. Jos ei ole tutkintoa, saa huonoa palkkaa, mutta jos on ylikoulutettu ei saa työtä lainkaan. No, ei ainakaan palkallista, harjoitteluihin kyllä pääsee. Suomessa ei ole työvoimapulaa vaan palkanmaksajapula.

asfalttikukka.blogspot.fi

Toimituksen poiminnat