karilaurila

Rusinoita pullasta perussuomalaisittain

Kun omaa ei ole, lainataan muilta.  Ei siinä mitään pahaa ole, kunhan lähde muistetaan mainita ja kunnia antaa sille, kenelle kunnia kuuluu.  Toistuessaan tuollainen lainaaminen, jos se tapahtuu poliittisen puolueen toimesta, alkaa epäilyttämään.  Toteuttaako puolue omaa politiikkaansa ollenkaan?

Tuo tuli mieleeni tänään, luettuani Perussuomalaisten nuorten 1. varapuheenjohtajan ja Pohjois-Savon PS -nuorten puheenjohtajan, Samuli Voutilan, US -bloggausta "Höpöhöpö Unioni".  Siinä hän kehuu vuolaasti Sveitsin mallin mukaista suoraa demokratiaa, joka on alusta asti ollut Muutos 2011:n perusteemoja.  Tietenkin olen iloinen, kun mallimme saa kannatusta muualtakin.  Nyt vain ei mitenkään voi välttyä siltä ajatukselta, että suora demokratia alkoi kiinnostamaan Sveitsin äänestettyä maahanmuutosta ja aiheen saatua valtavasti huomiota mediassa.

Viime kesänä huomautin samaista Voutilan Samulia siitä, ettei Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Mikko Simolinnan Porin Suomi -Areenalla esittämää mallia uudenlaisesta oppisopimusjärjestelmästä pidä esittää PS -nuorten omana ideana, vaan kunnia tulee antaa sille, jolle se kuuluu.  Eipä hän välittänyt kommentoida, vaikka esitin asian ollessani vielä tuolloin hänen puoluetoverinsa.  Ajattelin, että tämä käytös nyt menee nuoruuden piikkiin.

Tarkemmin asiaa ajateltuani huomasinkin, ettei asia välttämättä olekaan niin.   Vuonna 2011 esitelty ilmastopoliittinen raportti, niin sanottu Soinin malli, paljastuikin kirjoitusvirheitä myöten Metalliliiton vuotta aiemmin tekemäksi.  Tosin sen tekijänä oli Perussuomalaisiin siirtynyt työmies Matti Putkonen.  Timo Soini kuitenkin oli aiemmin kehunut tehneensä tuota mallia puolitoista vuotta...

Kansanedustaja Kauko Tuupainen (ps) puolestaan "lainasi" viime viikon torstaina eduskunnan tekijänoikeuslakia koskeneessa lähetekeskustelussa oman puheenvuoronsa lähes sanasta sanaan kopioituna aloitetta vastustavalta etujärjestöltä.  Tuupaisen mielestä julkisen tiedon kopioiminen ei ole plagiointia.

Jos jotain avauksia tulee omasta takaa, puolue saattaakin todeta, ettei se ole puolueen linja.  Näin kävi mm. Sampo Terhon työryhmän esitykselle "Euro vai ei?  Eurokriisi ja Suomen vaihtoehdot" (Suomen Perusta -ajatuspaja)" ja mm. kansanedustaja  Tom Packalénin esitys vuokralaisten pisteyttämisestä ja heikoimpia pisteitä saaneiden siirtämisestä johonkin syrjemmälle.

Rehellisyyden vuoksi on pakko mainita, ettei kaikki ole näin kamalaa.  Perussuomalaisissa on esimerkiksi kuntatasolla paljon asiansa hyvin hoitavia ja kuntalaisten etua hyvin ajavia poliitikkoja.

Kaikesta huolimatta, perussuomalaisuus vaikuttaa enemmän henkilöpalvontaan perustuvalta uskonnolta kuin oikealta poliittiselta puolueelta.  Ja koska nämä uskovaiset tulevat luonnollisesti puolustamaan kynsin hampain uskoaan tämänkin blogin kommenteissa, lainaan tähän loppuun artikkelia, missä todetaan, mikseivät esimerkiksi pyramidihuijauksen kohteeksi joutuneet usko joutuneensa huijatuksi:

Psykiatri ja psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri  "Lauerman mielestä osa ihmisistä on vedettävissä helpostikin kuvioon, jossa he tuntevat kuuluvansa omaan klubiinsa tai lahkoonsa. Sellaisessa ryhmässä he saattavat tuntea olevansa muita ihmisiä parempia ja fiksumpia." 

Tuoreinta PS -slogania lainaten: Saat mitä tilaat. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Oli pakko kommentoida tuota "Sveitsin mallia" demokratiasta. Ensimmäisen kerran sitä puuhattiin jo 1917-18 "punaisten" esittämänä, joten M11 on myös kopioinut idean varmaan sieltä asti. Toisaalta ei siinä ole mitään väärää, päinvastoin. Itse olen iloinen siksi, että tämä idea tukahdutettiin vuosikymmeniksi. Joten ehkä aika on toteutukselle kypsä.

Mitä tulee Tom Packalénin ideaan vuokralaisten "pisteykselle" olen hänen kanssaan yhtä mielä siitä että "jotain tarttis tehdä". Siksi nämä häiriökäytäytyjät "säteilevät" pahaa oloansa lähiympäristöön, se tulee yhteisölle ja yhteiskunnalle pitemmän päälle kalliiksi.

http://jukkawallin.com/blogi/2014/01/23/27

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Eihän Muutos 2011 ole sitä koskaan omana ideanaan esittänytkään ja olen iloinen, että malli saa kannatusta yli puoluerajojen. Toivottavasti tällainen edustuksellista demokratiaa kehittyneempi malli saadaan Sveitsin tapaan toimimaan joskus Suomessakin.

Juttuni pointti ei kuitenkaan ole siinä.

Mikko Saarinen

Mikä sitten on jutun pointti?

Sekö että Muutos 2011 puhuu Sveitsin mallista ja väittää sitä omakseen, jopa siinä määrin, että sanoo muiden plagioineen Sveitsin mallin heiltä. Naurettavaa!

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Ainakin itse olen kannattanut Sveitsin mallin demokratiaa jo kauan ennen M11 perustamista, joten aika turhaa kiukuttelua isolta ihmiseltä.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Kts. kommentti #2

Muuten, Samuli Voutilakin otti itse minuun yhteyttä ja kertoi kannattaneensa suoraa demokratiaa jo vuodesta 2012, mistä olen erittäin iloinen.

Mikko Saarinen

Eikö se ole hyvä, että perussuomalaiset ajaa näitä mainitsemiasi asioita? Eihän demarit enää aja työväestön asioita, joten on hyvä että eduskunnassa on yksi puolue joka sen tekee, eli perussuomalaiset.

Sinä et hahmota kokonaisuutta. Persuthan itse vuoti lehdistölle sen että Putkosen raportti on alumperin laadittu Metalliliitolle. Tarkoitus oli osoittaa, että jos jotain ay-asiaa aikoo hoitaa eduskunnassa, niin kannattaa ottaa yhteyttä perussuomalaisiin. Ja tässä onnistuttiin mainiosti.

Kannattaa siis hoitaa asiat perussuomalaisten kautta. He kopioivat hyvät ideanne omaan puolueohjelmaansa ja hoitavat asiaa eteenpäin eduskunnassa. Tai kuten Kauko Tuupaisen tapauksessa etujärjestön hyvä esitys otettiin mukaan jopa lähetekeskusteluun. Se on asioiden eteenpäin ajamista ja politiikan tekoa parhaimmillaan.

Petri Kaivanto

Niin, tämä kaikkien kansalaisaloitteiden äiti viittaa juurikin Forssan kokoukseen 1903 ja punaisten tavoitteisiin:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/520

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Olipa harvinaisen typerää tekstiä.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

No myönnetään, jotain omaakin PS:llä on. Niistä vitsikkäistä sutkautuksista, joita Timo Soini päästelee, valtaosa taitaa olla peräisin hänen luottomiehensä, Jukka Jusulan kynästä.

Toimituksen poiminnat