karilaurila

Onhan meillä töitä...

- Jos tuosta ovesta tänään kävelee sisään kaveri, joka kysyy kesätöitä, palkkaan hänet kesätöihin saman tien.  Näin minulle kertoi autokauppias viime viikolla, kun kiertelin pieniä ja keskisuuria yrityksiä Keskustan Sipilän tapaan, mutta THT ry:n edustajana selvittämässä yritysten työllisyystilannetta ja tietämystä mm. nuorisotakuusta.  Lisääkin työpaikkoja löytyi muista yrityksistä, mutta eivät olleet löytäneet työntekijää -ainakaan Te -toimiston välityksellä.

- Onko Sinulla tiedossa työntekijää? kysyi toinen.  Oli jättänyt ilmoituksen paikalliseen te -toimistoon ja sieltä oli lähetetty paikalle lähes työ- ja ainakin liikuntakyvytön selkäsairas.

Tätä viestiä olen saanut kuulla muiltakin yrittäjiltä.  Te -toimisto kaivaa laarin pohjalta ne vaikeimmin työllistettävät (työkyvyttömät-?) sairaat tai alkoholisoituneet, jotka voidaan sitten siivota pois listalta työhaluttomina tai muuten ja rasittamasta kunnan taloutta pitkäaikaistyöttöminä, joita ei ole saatu "aktivoitua".  Ilmeisesti Te -toimiston työvoimaneuvojien ohje kuuluu, että ne aktiiviset löytävät työpaikkansa itsekin, sijoitusosoituksia pitää antaa niille pahimmille tapauksille?

- Kun äiti tai isä soittaa, olisiko meillä heidän pojalleen/tytölleen töitä, vastaan ettei ole.  Mutta jos hän tulee itse kysymään, otetaan töihin, kertoi puolestaan kolmas.

Työllistämisestä ollaan tehty ihmeellistä rakettitiedettä, kun siirryttiin "aktiiviseen työllisyyspolitiikkaan".  Tarvitaan kaikenlaisia "polkuja työelämään" ja monenmoista valmennusta, ennen kuin portit avautuvat.  Tästä on syntynyt ilmeisesti sellainen yleinen asenne, ettei suoraan työpaikalle edes voi mennä kysymään, onko heillä tekijälle tarvetta.

Nuorisotakuuseen liittyvään palkkatukeen suhtauduttiin myös nuivasti.  - Ei me tukia tarvita.  Niillä saadaan aikaan vain markkinahäiriöitä.  Tässäkin on ollut muutama yritys, joka on toiminut vain vuoden.  Ja sen vuoden se sotki markkinoita hinnoittelullaan, kertoi eräs.  Sen sijaan monikin yrittäjä toivoi sellaista helpotusta, että vaikeasti työllistettävän kohdalla valtio ja eläkevakuutusyhtiöt voisivat luopua määräajaksi työnantajamaksuistaan.  Koska uusi työntekijä harvoin tuottaa yritykselle edes palkkansa verran ensimmäisenä vuonna, tämä ongelma koettiin yhtenä suurimmista työllistämisen esteistä.  Työnantajamaksut kun muodostavat liki puolet palkkauskuluista.

Koska Te -toimisto ei nykyään saamani palautteen mukaan edes neuvo saati sitten välitä yrityksiin osaavaa työvoimaa, olisiko perustettava yksityisiä työnvälittäjiä?  Nehän voisivat toimia vaikka asiamiespostien tapaan jonkun yrittäjän sivutoimena ja rahoitus niille hoidettaisiin kolehtina muilta työvoimaa tarvitsevilta yrittäjiltä?

Olen aivan hyvin selvillä siitä, ettei avoimia työpaikkoja ole kuin murto-osa suhteessa työtä hakeviin.  Mutta jos voisimme käyttää edes nämä muutamat piilossa olevat työpaikat, nekin tuottaisivat yhteiskunnalle jotain lisääntyvän ostovoiman muodossa.  Ilmaistyöt ja muu tempputyöllistäminen ei sitä tee.

Jos asialle ei pian tehdä jotain, olemme kohta samassa tilanteessa kuin Espanja, jossa 60% alle 25 -vuotiaista on työttömänä.  Puhumattakaan Kreikasta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Sauli Harju

Työvoimatoimisto on todellisuudessa työnesto toimisto. En tiedä kuin yhden tyypin joka on työkkärin kautta 10 vuoden aikana saanut työharjoittelun ja sitä kautta töitä. Jos työkkäri oikeesti halutaan toimimaan oikein niin jokaisen työpaikan pitää ilmoittaa työkkärille jos työpaikka on vapaana, sillon myös nähtäs paljonko niitä työpaikkoja oikeasti on ja mille aloille tarvitaan lisää osaajia ja sairaat ihmiset pitää jo jättää rauhaan ja antaa niille eläke tai kuntoutustuki ettei tarvi jatkuvasti taistella että pystyy elään velkaantumatta pirusti, lisäks nuitten sairaitten pompottaminen maksaa valtiolle helvetisti ja on ihan turhaa ihmisten kiusaamista, kukaan ei ole työtön omasta tahdostaan, työttömyyskorvaus eikä eläke ole niin suuri että kukaan siitä nauttis.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Siis sairaan työttömän ei kannata ottaa terveyttään puheeksi työhaastattelussa koska tuollainen voidaan työvoimaviranomaisessa tulkita työstä kieltäytymiseksi.

Työttömyysturvalaissa kun todetaan, "Jos henkilö on omalla menettelyllään aiheuttanut sen, ettei työsuhdetta ole syntynyt, hänen katsotaan kieltäytyneen työstä.", menettää työttömyysturvansa määräajaksi.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Totta.

Ja kyllä sen sairaammankin, mutta kuitenkin työkykyisen, olisi paikkansa löydettävä. Muutenhan hänen paikkansa ei olisi kortistossa, vaan sairaseläkkeellä.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

- En minä työtöntä halua palkata, eräs yrittäjä parahti. Vasta, kun hänelle selitti, että esimerkiksi ammattiin opiskelleen on ilmoittauduttava työttömäksi työnhakijaksi heti valmistuttuaan, hän sanoi:

-Tuotapa en ole tullut ajatelleeksi.

Ovatko siis kaiken maailman työpajat, työttömien yhdistykset ja muu tempputyöllistäminen saaneet työttömyyden niin huonoon valoon, että kuullessaan sanan "työtön" yrittäjä automaattisesti ajattelee jotain työkyvytöntä, passiiviseksi tai saamattomaksi olioksi muuttunutta vätystä?

CV:ssä ei taidakaan olla kovin hyvä, jos siellä on maininta "osallistunut työvoimapoliittiseen toimenpiteeseen" tai "kuntouttavassa työtoiminnassa ajalla 2009 - 2010"? Pahimmillaanhan tällaiseen toimenpiteeseen joutuminen voi estää työllistymisen lopullisesti?

Toimituksen poiminnat