karilaurila

Työttömien yhdistykset -pilipalityöllistämistä ja näennäistä edunvalvontaa?

Koska eilinen, poleemiseksikin kehaistu blogikirjoitukseni (kuinka luoda bisnes ilman osaamista tai pääomaa) kirvoitti muutaman kitkeränsävyisen kommentin muualla sosiaalisessa mediassa, palaan vielä lyhyesti aiheeseen silläkin uhalla, että ammun tässä omaan jalkaani.  Suurimmalle osalle ihmisistä ja jopa työttömien yhdistysten omista jäsenistä tuntuu olevan epäselvää järjestöjen historia ja niiden toiminnan perimmäinen tarkoitus.  Omat johtopäätökseni erotan tässä tekstissä kursiivilla erotuksena faktoista.  Allaolevan esitän myös kokonaisuudessaan täysin omana käsityksenäni, en edustamani järjestön kantana.

Työttömien yhdistyksiä alettiin perustamaan parikymmentä vuotta sitten valtion myöntämien omatoimisuusavustusten turvin.  Niiden keskusjärjestöksi perustettiin Työttömien Valtakunnallinen Yhteistoimintajärjestö vuonna 1991, ja ne ovat kaikki sen jäseniä tulouttaen osan jäsenmaksuistaan sille.  Yhdistykset ovat siis valtiovallan rahoittamia ja mm. niiden toiminnanohjaajien palkka tuli tästä rahoituksesta. Yleinen virhekäsitys on, että työttömät perustivat yhdistyksiä oma-aloitteisesti.

Alkuun kaikki sujuikin hyvin.  Tarkoituksena lienee silloinkin ollut aktivoida työttömiä, ja näitä yhdistyksiä perustettiinkin ahkerasti.  Enimmillään niitä oli yli 250 eri puolilla Suomea ja ne järjestivätkin kaikenlaista hyödyllistä toimintaa.  Monella työnteon saannin esteenä oli mm. puutteelliset ATK -taidot, joita korjattiin yhdistysten järjestämillä kursseilla.  Lisäksi ne järjestivät monenlaista hyödyllistä harrastustoimintaa.

Yhdistyksiä perustettiin, jotteivat työttömät lähtisi itse järjestäytymään ja kontrolli pysyisi valtiovallan ohjauksessa.  Kun huomattiin, etteivät työttömät olekaan kovin aktiivisia ja ettei ainakaan minkään kansanliikkeen syntymisen vaaraa ole, rahoituspohjaa muutettiin.

Rahoituskriteerien muuttumisen myötä yhdistysten piti työllistää määrätty määrä työttömiä esimerkiksi palkkatuella rahoituksen saannin ehtona.  Tämä karsi työttömien yhdistyksiä suurin joukoin.  Aluksi tietenkin putosivat pois pienemmillä paikkakunnilla toimivat, sitten muuten passiivisemmat järjestöt.  Nykyään yhdistyksiä lienee toiminnassa muutamia kymmeniä,  TVY:n nettisivujen mukaan vähän toista sataa.

Yhdistykset keräsivät runsaasti jäseniä ja saivat yleisen mielipiteen hyväksynnän mm. profiloitumalla jostain syystä hyväntekeväisyysjärjestöiksi.  Ne alkoivat jakaa mm. EU -ruokakasseja järjestäen näyttäviä leipäjonoja.  Näistä jonoista otetut kuvat myivät hyvin mediassa ja vahvistivat suuren yleisön mielikuvaa niistä vapaaehtoisuusperiaatteella toimivina avustusjärjestöinä.  Useimmat niissä "vapaaehtoisina" työskentelevistä tosin saivat ainakin jonkinlaista palkkaa.

Työttömyysturvalakia uudistettiin vuonna 2006.  Muutoksen yhteydessä pitkäaikaistyöttömät velvoitettiin työttömyysturvan menettämisen uhalla ottamaan vastaan kaikki työ, joita te -toimisto esitti.  Kunnat puolestaan pakotettiin aktivoimaan kaikki pitkäaikaistyöttömänsä "työttömyyssakon" uhalla.  Koska oikeita työpaikkoja ei ollut, kiristettiin näiden työttömien yhdistysten työnantajavelvoitetta edelleen.  Piti keksiä kaikenlaista hommaa, jotta näihin aktiivitoimiin saataisiin sijoitettua väkeä.  Joissain tilanteissa nämä keksityt työt ovat johtaneet jopa naurettavuuksiin.

Euroopan komissio on asettanut omat ongelmansa mm. kilpailudirektiivien kanssa.  Niiden mukaan yhteiskunnan tuki ei saa aiheuttaa kilpailun vääristymiä, mistä eilinen kirjoituksenikin kertoi.  Direktiivin mukaan tuki katsotaan vähämerkitykselliseksi, jos se on alle 200 000 euroa kolmen kalenterivuoden aikana.  Tähän nämä yhdistykset ovat keksineet uuden jekun: perustetaan uusi yritys tai yhdistys!  Näin jo saadut de minimis -tuet nollaantuvat ja päästään aloittamaan alusta.  Tämä tuskin kuitenkaan oli komission lainlaatijan tarkoitus.

Keskusjärjestö TVY on puolestaan osallistunut koko tämän parinkymmenen vuoden ajan valtiovallan kanssa neuvotteluihin, joilla työttömien tilannetta on pyritty parantamaan.  Työttömien yhdistykset ja TVY niiden keskusjärjestönä toimivat siis samanaikaisesti sekä työnantajina että työttömien etujen valvojina.

Edellä kerrotun historiikin perusteella jokainen vetäköön omat johtopäätöksensä työttömien yhdistysten perimmäisestä tarkoituksesta.

P.S.  Osa näissä yhdistyksissä työskentelevistä (johtajistakin) on mukana täysin vilpittömin mielin uskoen auttavansa köyhiä (työttömiä).  Osa auttaakin.  Jotkut työttömistä puolestaan ovat sellaisessa kunnossa, ettei heistä ole mihinkään muuhun kuin työskentelemään aluksi tukitöissä.  Kaikki näiden yhdistysten järjestämä toiminta ei suinkaan ole tarpeetonta vaan päinvastoin hyvinkin merkityksellistä.  Pitää vain erottaa, kenelle toiminta oikeastaan on tarkoitettu.  Nyt näitä järjestöjä käytetään jokaisen pitkäaikaistyöttömän pakkotyöpaikkoina.

Kari Laurila

puheenjohtaja

Tasavallan harjoittelijat ja tukityöllistetyt THT ry

http://thtry.fi

http://facebook.com/tht.ry

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Pekka Heliste

Aikoinaan näitä työttömien yhdistyksiä perustettiin oma-aloitteisestikin.

Mutta pian hallitus alkoi pelätä näiden itsenäisyyttä ja radikalisoituvan.

Niinpä ne pistettiin kuriin vaihtamalla johtoon johdolle uskollinen demari ja maksmalla hänelle kohtuullista korvausta.

Näin työttömien yhdistyksistä saatiin kesyjä Potemkinin kulisseja

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juuri niinkuin Kari ja Sinä Pekka tässä kerrotte.
Pelko oli, että työttömät aktivoituvat.

Henry

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kari Laurila.
Kuvauksesi perusteella po. byrokratia muistuttaa Neuvostoliiton ns. ammattiyhdistystoimintaa:)

Pekka Heliste

Ja työllistäminen on saatu ulotettua ulkomaillekin: Kävin Espanjassa ja Fuengirola lehdessä oli hauska juttu.

Suomalainen yrittäjä oli saanut 34000 euron sakot ja korvaukset,koska käytti suomalaista ilmaistyövoimaa.Suomen valtio lähettää palkattomia harjoittelijoita virtanaan sinne.Valtio maksaa matkat asumisen ja pienen ylläpitokorvauksen .Työstä ei saa palkkaa eikä ulkomaanpäivärahaakaan

Paikallisten suomalaisten joukossa tätä pidettiin mielivaltaisena,kyseessä oli oppilasvaihto ja työpätkät allepuoli vuotta,joten ei tarvitse rekisteröityä eikämaksaa veroja

Paikallinne virkamies näki asian toisin:
1.Harjoittelijat eivät ollet minkään espanjalaisen oppilaitoksen kirjoilla eikä heidän ohjelmaansa sisältynyt mitään opintoja Suomessa vaan he tekivät työtä

2. Firmassa vakituisten/harjoittelijoiden suhde oli sellainen, ettei kyseessä voinut olla harjoittelu,koska työ oli tehtävä itsenäisesti

3.Firman liikevaihdosta merkittävä osa syntyi harjoittelijoiden työstä.
Tällaisessa tilanteessa palkaton harjoittelu täyttää jo ihmiskaupan tunnusmerkit,mutta EU-maana Suomea ei voida ärsyttää.

4.Työn lyhytaikaisuudella ei ole merkitystä,koska tilalle tuleeuusi ja silloin lyhytaikaisuutta käytetään vain EU-sääntöjen kiertoon

Ilmeisesti toiminta on laajaa,koska se kiinnostaa espanjalaisia virkamiehiä

ja miksi Suomessasuositaan näitä harjoitteluita ? Selityskin on yksinkertainen:Valtio kustantaa opettajalle ja ministeriön virkamiehille viikon tarkistusmatkoja .Lisäksi yrittäjät kestitsevät runsaasti virkamiehiä,joten lomasta tuleeluxusloma, etenkin kun he saavat verotonta ulkomaanpäivärahaakin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tällaista "itsesyöttöistä toimintaa" on paljonkin Suomalaisissa hierarkioissa.
Eli virkamies muka-valvoo ja tekee muka-työmatkoja. Homma on mennyt niin pitkälle, että jopa tällaisia "työmatkoja" käytetään hallinon sisällä palkitsemiseen. Eli eräänlainen "Tee niinkuin pomo käskee ja ole hiljaa, niin voit voittaa palkintomatkan!"

Eräs huvittava episodi oli kun Työttömien Valtakunnallinen Yhteistoimintajärjestö (TVY) kertoi laajasti lehdessään kuinka oli tutustuttu Ranskan tilanteeseen jne. Lehdessä oli muutama sivu valokuvia plus runsaasti tekstiä: oli käyty ranskalaisella viinitailall ja isäntien kanssa sitten nostettiin lasia joka toisessa kuvassa.
Tämä laaja kuvareportaasi 2007? herätti paljon mielipahaa työttömissä.
TVYn sivuilla voi lukea vanhoja lehtiä, mutta kas, sitä lehteä en löytänyt, mutta huomasin, että joitakin lehtiä "puuttui arkistosta".
Seuiraavat lehdet oliavat taas sitä samaa kuin ennenkin, eli Kreikan yms. matkoista en nähnyt koskaan juttua.

Niin, vielä - nämä palkintomatkat TVYn puolelta ei ainakaan meilläpäin koskaan "osunut" työttömään, vaan aina palkaa saavalle virkamiehelle.
Eli TVYn ja hallinon välillä ei ole mitään eroa. Vuosikokouksessa viimeeksi helsingissä TVYn korkein virkamies kertoili kuinka entinen työvoimaministeri ole enemmän kuin ystävä. Hyvä näin, mutta kyseinen ministeri Filatov oli itsessään täydellinen floppi ja kehitteli työttömien kannalta mitä ihmeellisempiä himmeleitä.

Henry

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Tukityöllistäminen on tarpeellista, ja jos työttömien yhdistykset voivat aktivoida vaikkapa muutamiakin henkilöitä, ovat ne tärkeitä.
Sanot:
"Nyt näitä järjestöjä käytetään jokaisen pitkäaikaistyöttömän pakkotyöpaikkoina."

Mitä ihmettä, miten työttömien yhdistyksen luoma työpaikka on pakkotyöpaikka, joutuuko siinä työtä tehdäkseen kenties olemaan pakkotyössä?

Opiskelujen aikana tapahtuvasta harjoittelusta olen joskus kuullut nimityksen pakkotyö, koska se on palkatonta, mutta nyt en ymmärrä sanomaasi.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niinhän myös pitkäaikaistyöttömän työ on palkatonta. Ja pakko seuraa siitä, että jos et mene osoitettuun paikkaan, sinut poistetaan työttömyyskortistosta tai ainakin kieltäydytään maksamasta korvauksia.

Henry

Käyttäjän AlekAlekseevits kuva
Ari Vehkanen

Et ymmärrä! Puolustat siis että täysin ammattilainen laitetaan vaikka 30 vuotta työuraa takana pakkotöihin 9€ päivä palkalla. Tämä kyllä kuvastaa miten toiset on pihalla mutta sitten jos itse ne joutus 2 vuotta tekemään joka maksimi 9€/päivä+työmarkkinatuki samoja töitä mistä se nyt voi saada vaikka 3000€/kk palkkaa niin kukaan ei ole valmis töihin.

En ymmärrä miekään ajatuksiasi ja meinaatko että jokainen joka ei ole työssä pitää aktivoida eli onko se sairas vai mikä. Suurin osa töissä käyvistäkin on täysin sairaita ja työttömät jopa paljon terveempiä kuin töissä käyvät. Eipähän noita töissä käyviäkään näy urheilemassa ja muuallakaan kun ex-töissäkin monet kävi lataamoissa johtoa myöten.

@Jounille että miksi ei jokaisella kansalaiselle makseta 9€ päivä palkkaa niin loppuu tämä lässyttäminen ja puolustat pakkotöitä kaikille. Jos työtön on sairas niin sitten ymmärrän pakkotyön jos se joku "hoitomuoto" mutta kyse onkin jotta ihminen pääsee ns. elämäään käsiksi mutta nyt syyllistetään kaikki sadat tuhannet. Yksi kansanedustajakin sanoi että alle 10000€/kk ei tee töitä.
Mites Suomalaisia asuu Espanjassa, Aasiassa kymmeniä tuhansia ja ei kukaan mene niille lässyttämään että menkää pakkotöihin jotta pääsette elämään käsiksi kun ne nauttii elämästä eikä jostain pakkotöistä joista ei makseta edes OIKEAA PALKKAA. Ja nämä ei tee koskaan töitä eivätkä ole sairaita vaan voivat lenkkeillä, ottaa aurinkoa, nauttia elämästä.

Töitä tehdään palkan ja rahan takia HALOO, Jos joku väittää muuta niin sitten se voi itse alkaa tekemään ilmaiseksi töitä tai 9€ päivä koko elämän ja lopettaa näitten tarpeellisuuden puolustamisen. Eipä ole jonoa. Ja jokainen voi myös mennä sanomaan että lasketaan palkkaa minimi TES:iin että lahjoittaa loput jotta voidaan työllistää työtön OIKEALLA PALKALLA. Ei ole halukkuutta auttamaan.

ILmaisia töitä voi tehdä urheiluseuroissa nytkin ja muissa virkkaus kerhoissa vaikka kuinkapaljon ja miksi tähän tarvitaan joku hiton työttömien yhdistys, siksi koska siellä on johtajia, päälliköitä ja muita töissä jotka vetää työttömien kustannuksella itsellelleen palkkaa on syy ja kuvittelevat olevansa vielä hyvän asian asialla.

@ Jouni joko ilmoittauduit työkkäriin että olet loppuelämän tukityöllistettynä koska se aktivoi siut. Voin avittaa tässä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Onpa vielä sellainen omituinen piirre säännöissä, että jos "työnhakija omalla toimellaan vaikuttaa siihen ettei häntä palkata..., häneltä evätään korvaukset".
Jos joudun määrätynlaiseen työhaastatteluun (olen 61-vuotias enkä lähde sitä tässä erittelemään) ja työnantaja, joku pienyrittäjä kysyy minulta: "Pystynkö täysipainoisesti tähän työhön?" tullaan tilanteeseen, jossa:
- joko valehtelen tälle työnantajalle tai
- "vaikutan siihen ettei minua palkata", kertomalla totuuden.

Eli joko kusetat tai sinua kusetetaan. Jos kerrot työkkärille, mikset pysty johonkin, he käskevät lääkäriin ja saavat sinut sitä kautta kortistosta vek - jos haluavat.

Toinen esimerkki miksi minulle tuli ns. "ikuinen viiden kuukauden karenssi":
- Hain ovelta ovelle työtä.
- Sain työn, koska eräs työnantaja näki kaikki tuet (joita kovasti omalta osaltani mainostin) ja palkkasi minut.
- Jälkeenpäin hän tinki sovitusta tuntipalkastani ja pakkohan minun oli antaa periksi.
- Kahden kuukauden kuluttua olin vakuuttunut, ettei työstäni tule mitään, koska työnantajalle oli aivan sama mitä tein ja sitäpaitsi ei aina itse muistanut tulla töihin ennenkuin iltapäivänä.
- Koeaikaa oli vielä jäljellä 2 kuukautta ja lain mukaan kumpi vain saa sanoa sopimuksen irti koeaikana.
- Työnataja, kun sanoin itseni irti, maanitteli minua takaisin ja lopulta lupasi vaikeuksia jos en tule.
- Työkkärissä kieltäydyin haukkumasta työnantajaa, joten minulle merkittiin "oma syy"-tyyppinen lauseke. Työkkäri joutui itse odottamaan työtodistustani tältä työnantajalta kuusi viikoa, mutta eihän virkamiehen päähän pälkähdä, että jotakin on pahasti vialla, vaikka työnantaja oli luvannut virkamiehelle puhelimessa paperin seuraavana päivänä!
- ja niin minulle ei enää maksettu, joten olin pakotettu lähtemään kyurssille ja kurssitin sitten yli vuoden itseäni 57- ja 58-vuotiaana. No eihän kurssi antanut työtä, koska alalla oli jo ennestään työttömiä, joita mm. kunta kierrätti töissään, maksamatta lainkaan palkkaa.

Opetus:
- Älä etsi itse töitä, jos tunnet minkäänlaista velvoitetta perhettäsi kohtaan, koska voit joutua tilanteeseen jossa Sinulle kostetaan.
- Jos kuitenkin menet töihin, osoitettuun työhön ja se katkeaa ennen aikojaan; hakku ja panettele työnantajaa kaikin keinoin.
- Kun olet työkkärissä, vastaa kaikkeen "Emmä tiijä..." anna katseesi harhailla pöytälevyllä, rapsuttele itseäsi. Pelästy hieman joka kysymystä ja hermostu niistä ihan hivenen. Älä missään nimessä anna täyspäistä kuvaa itsestäsi.
- Yritä hommata itselesi työpaikka ilman, että työkkäri pääsees siitä selville. (70% työpaikoista ei välity työkkärin kautta). Jos työpaikka on hyvä, ilmoita heti työkkärille kun olet asiasta varma ja palauta mahdollisesti liikaa saamasi rahat. Paras on kun viivyttelet työttömyyskorvausanomuksellasi, jos olet töissä.
Jos työpaikka on mahdoton, sovi työnantajan kanssa jokin pikku kulukorvaussumma ja hän pitää suunsa kiinni, koska et vaatinut koko palkkaa.

Niin, tähän virkamiehet meitä opettaa.
Ihan kurisitiona; Kerran olin KELAn "asiakaspalauteryhmässä" tusinan muun työttömän kanssa. Kerroin kuinka asiat todellisuudessa menee työkkärissä ja vakuutin, että olemme kaikki täyspäisiä.
Virkamiehet katsoivat toisiaan ja ilmeet olivat todella näkemisen arvoisia. ;=)

Näiden kirjeiden perusteella pääsen varmaan johonkin työkkärin keskijohdon keksimään rangaistuskomppaniaan syksyllä. Paikallinen johto ei jaksa taistelle kanssani - minulla on näet aikaa.

Ja marraskuusaa ensi vuonna pääsen eläkkeelle, jolloin heti perustan firman.
Älä koskaan perusta firmaa kun olet kortistossa - ilman lakimiestä, mutta se onkin jo toinen tarina.

Henry

Käyttäjän MerviKorhonen kuva
Mervi Korhonen

Ois pitäny mennä hakee töitä räkä poskella, pullo kainalossa, kun olin vielä määräaikasella työkyvyttömyyseläkkeellä. Mää olen vasta syksyllä 48, mutta nuorena meni jo terveys, mutta järki pysy, ja se leikkaa yhä, vaikka pätkiikin toisinaan pahasti. Epilepsia tuli rattijuopon takia. Toi on hyvä idea, niin sulla on bisnes älyä, kykyä johtaa, pistä ihmeessä pystyyn firma.
Minäkin olen ajatellut samaa, jotain freelancer tyyppistä, On kykyä ja idea, jotain sellaista mulla onkin. Käy sivulla, niin ymmärrät mitä tarkoitan, www.mervintaide.com, on hyvä kun näin tekee, pysyy mielikin virkeämpänä, kun ei se katso ikää. Toivon menestystä elämääsi täältä susirajalta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kari!
laita nyt hyvä mies kaikenmaailman yhteystiedot ja sivustot tuonne profiiliin. (Jutussa tosin oil sivusto, mutta kun tuonne profiiliin saa ilmatteeks laitaa...)

Henry

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

"Yhdistyksiä perustettiin, jotteivat työttömät lähtisi itse järjestäytymään ja kontrolli pysyisi valtiovallan ohjauksessa. Kun huomattiin, etteivät työttömät olekaan kovin aktiivisia ja ettei ainakaan minkään kansanliikkeen syntymisen vaaraa ole, rahoituspohjaa muutettiin."

Tuo kuvaa hyvin tilannetta. 90-luvun laman aikaan moni työtön sai karenssin tehdessään vapaaehtoistyötä. Näin kävi esim. Tampereella kun työttömät perustivat suositun ja runsaasti media-huomiota saaneen Rokka baarin.

Samaan aikaan alettiin vaatia vastikkeellista tukea. Päättäjät alkoivat esittää, että työttömien pitää osallistua erilaisiin vapaaehtoistöihin tuen vastineeksi.

Siis ne, jotka osallistuivat täysin vapaaehtoisesti, menettivät tukensa, vaikka yhteiskunta vaati työttömiltä aktiivisuutta. Valtiovallan siis piti päästä siinäkin asiassa päsmäröimään.

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki

Työttömän asema on nyky-yhteiskunnassa sietämätön ja nöyryyttävä. Me elämme kummallisessa vapaan markkinatalouden ja sosiaalidemokratian sekasikiössä; missä valtiovalta yksipuolisesti muuttaa pelisääntöjä aina siihen suuntaan, mikä palvelee kulloinkin poliittisen- ja taloudellisen eliitin agendaa.

Käyttäjän AlekAlekseevits kuva
Ari Vehkanen

Siis harrastuksiako se työtön tarviaa. Siis eihän töissä käyvätkään harrasta lähes kukaan yhtään mitään ja miksi ei tähän puututa kun näitten työkunto aivan paska, siksi koska ne saa työstään rahaa ei harrastaminen ole silloin tärkeää. Työtön tarviaa rahaa kuten muutkin. Ja näistä tempputöistä et saa sitä rahaa eli oikeaa palkkaa. Muutenhan nämä ns.valmentajat, johto, päälliköt ja yhdistyksen kaikki työntekijät olisivat yhdistyksissä ilmaiseksi tai 9€ päivä jotta voisivat jokainen harrastaa jotain ajankuluksi. Rahan takia ne auttavat koska voi siintä luopuakkin tai sitten maksetaan kaikille työttömiä myöten.

No mikäs sitten urheiluseurojen ja muitten kerhojen tarkoitus on!

Koittakaa nyt hyvät ihmiset tajuta, EI TYÖTTÖMYYS OLE ONGELMA VAAN RAHA.
Moni haaveilee - töissä olevatkin lottovoitosta jotta ei tarvitsis tehdä töitä, kymmenet tuhannet asuu Espanjassa, Aasiassa ja ties missä. Ja ne ketkä saisivat lottovoiton ja haluavat tehdä töitä eivät kyllä tee niitä töitä työttömien yhdistyksissä, ei kaupan kassalla, siivoojina, mac donalsdin kassalla, rakennus siivoojina, paskakusekeina jne. että on kiva tehdä töitä kun sain lottovoiton. Ne ovat karrikoisen kravaatti kaulassa "tekemässä työtä" josta maksetaan myös ja tosipaljon istuen vaikka eri halituksissa tai suojatyöpaikka töissään-viroissaan joista saavat muhkesti lisää vaan rahaa.

Raha on se ongelma eikä työ koska muuten jokainen tekisi töitä ilman palkkaa tai olemattomalla 9€ korvauksella.

Nää yhdistykset pitäs lakkauttaa tai näihin ei saisi ketään ihmistä pakottaa koskaan karenssin uhalla. Jos on alkoholi tai mielenterveys ongelmia ne ohjataan hoitolaitoksiin. Näin ohjataan työssäkäyvätkin isoja johtajia myöten eikä että mene nyt hoitoon työttömien yhditykseen jos alkoholi ongelmia tai pipossa viiraa jota on todella paljon työssäkäyvilläkin.

Työttömien yhdistys on varmaan kiva työpaikka niille jotka saavat siintä OIKEAA PALKKAA työttömien kustannuksella, siis ketkä pystyy tekemään töitä toisten kustannuksella. Itse en pystyisi jos työttömät saisi korkeintaan 9€päivä korvausta tai 1050€/kk jne. muodon vuoksi ja itse vetäisi 2000€-5000€/kk palkkaa että yritämme auttaa teitä.

Itse voin työttömänä harrastaa itsekkin mitä haluan jatkuvasti kuten teenkin enkä tarvia siihen jotain työttömien yhdistyksiä "jonne vielä pakotettaisi" jotta joku kuittaa voitot vaan omaan liiviin palkkana tai minä lystää. Työtön voi itsekkin liittyä urheiluseuraan, marttakerhoon, erillaisille kursseille, seuroihin, kerhoihin eikä pakottamalla jotta jotkut korjaa voitot palkkana itselleen työttömää hyväksi käyttäen. Sinne pitää mennä vapaaehtoisesti kuten muihinkin harrastuspiireihin, mutta kukas sitten maksaisi palkat näillä yhdistyksien "puuha henkilöille".

Täyttä paskaa sanon suoraan ja maksettaisi sitten OIKEASTI PALKKAA KAIKILLE jos hyötyä.

T: Ari Vehkanen

http://karenssia.blogspot.fi/
http://vehkanen.blogspot.fi/

Käyttäjän ErkkiKelloniemi kuva
Erkki Kelloniemi

Muistan hyvin TVYn perustamisen ja se ajankohdan. 1990 - luvun lamassa työttömäksi jääneitä eivät olleet tukemassa työväenliikkeen solidaarisuustoimet. Ensinnä Ahon ja sittemmin Lipponen - Niinistö- hallitus olivat varmasti tietoisia, mitä riskejä 700 000 tuöttömän armeijaan liittyi.
Työttömyys kuuluu elimellisesti kapitalistiseen tuotantojärjestelmään. Ajatelkaapa, että kaikki työikäiset olisivat työllistettyjä ? Sellainen tilanne johtaisi pian ongelmiin, jotka poikkeaisivat jonkun verran nykyisistä, mutta lopulta lopoutulos olisi samankaltainen kuin nyt. Koska vallisevissa markkinaoloissa työläiset voisivat vaatia melkein mitä vain ja kapitalistin olisi maksettava pärjätäkseen 1.kilpailussa muiden saman alan kapitalistien kanssa, 2.saadakseen parhaat työläiset. Siksi tämä tuotatojärjestelmä tuottaa työväestön, josta osa on aina työssä. Toinen osa on vara-armeijana, niin kuin reservit armeijassa. Tätä tuotantojärjestelmään kuuluvaa reserviä muokataan tuotannossa tapahtuvien muutosten mukaisesti. Jos työssä olevat eivät suostu tekemään kapitalistin ehdoilla töitä, se voi aina sanoa, että "katsokaapa porttien tuollapuolennolevaa nälkäisten jonoa. Sieltä on saatavissa halvempaa ja nöyrempää porukkaa" ,. Eli työttömien reservillä on kapitalistille aina käyttöä. Nyt on syntynyt uusia aloja, varsinkin palveluiden puolella, missä pätkätyöt ovat yleisiä. Kaupanala on tyypillinen, missä käytetään pätkäporukkaa täyttämään hyllyjä ja toimimaan kassoilla tuuhahetkinä. Monella muulla alalla pätkätyöllä on vastaava merkitys....
Ei kysymys ole niinkään siitä, että jokin puolue tai puolueet toteuttavat valtion ja kuntien menoissa säästöjä ja tuottavat kurjistavia toimia. Eivät ne voi muuta tehdä vallitsevassa tuotantojärjestelmässä. Maan hallitus on aina järjestelmän renki, riippumatta siitä mitkä puolueet siellä kulloinkin istuvat. Duunareiden työpaikoilla ja työttömänä pitäisi yhdistää voimiansa ja toimiansa. Muuten tästä noidankehästä ei päästä koskaan. Tätä kehää, toistuvine lamoineen kaikkineen kapitalistinen tuotantojärjestelmä on kiertanyt jo 1400 - luvulta, mutta erityisesti 1800- luvulta. Viime vuosikymmen aikana globaali kapitalismi on pistänyt liikkeelle työttömien miljoonaisen vara-armeijan. Nyt työläisten yhteenliittyminen pitää tapahtua kansainvälisellä tasolla. Kapitalistien ja hallitusten painostaminen on ainoa järkevä toimintatapa..

Toimituksen poiminnat