karilaurila

Kuinka luoda bisnes ilman osaamista tai pääomaa?

Kuinka luoda useamman kymmenen työntekijän bisnes yhteiskunnan avustuksella ilman pääomaa?  Tämä ei ole vitsi, samanlaisilla konsepteilla näitä on tällä hetkellä toiminnassa kymmenittäin eri variaatioin ja ministeriön lakimiesten ymmärtäväisellä asenteella on vielä todettu, ettei liiketoimintamallissa ole mitään tuomittavaa.  Rahoituskin on taattu, sen hoitavat yhdessä kunta ja valtio.  Otan esimerkkinä vain yhden, toimivan variaation.  Ohjelma etenee näin:

1.  Perusta työttömien yhdistys.  Yhdistyksen perustamiseen tarvitaan vähintään kolme henkilöä.  Säännöt saat valmiina TVY:n sivuilta. 

- em. menettelyllä saat käytettäväksesi 200 000 euroa kolmelle kalenterivuodelle työttömien (koskee myös juuri koulusta valmistuneita) palkkaukseen.  Voit palkata henkilöitä palkkatuella ja määritellä työajan esimerkiksi 20 tunniksi /viikko.  Kunhan katsot, ettei palkka ylitä noin 1050,- kuukaudessa tai korkeimpaan korotettuun palkkatukeen oikeutetulla n. 1200,- kuukaudessa, yhdistykselle ei jää itselleen mitään maksettavaa.  Tosin palkka pitää aina maksaa ensin ja periä sitten kunnalta tilityksenä takaisin, mutta palkanmaksun ja takaisintilityksen välille voit hakea lainan, jonka kunta taannee mielellään.

- kaikkia työntekijöitä ei tarvitse palkata.  On olemassa työvoimapoliittisia toimenpiteitä, jossa työntekijä ei ole työsuhteessa.  Näitä kutsutaan työharjoittelijoiksi, työelämävalmennettaviksi, kuntouttavassa työtoiminnassa oleviksi ja työkokeilijoiksi.  Vuoden vaihteen jälkeen kaikkia näitä kutsutaan työkokeilijoiksi, periaate on muuten lähestulkoon sama.

- itse saat tässä vaiheessa palkkaa vähän yli 2000,-.  Se korjaantuu myöhemmin -lue loppuun.

- kunta myy Sinulle toimitilat eurolla.  Kiinteistön ylläpitokustannuksiin saat kunnalta n. 20 000,- vuodessa.  Se kirjataan työttömien virkistäytymisrahaksi.

- voit hankkia yhdistykseen malliksi jäseniä järjestämällä leipäjonon ja houkuttelemalla nämä köyhät yhdistyksen jäseniksi.  Se onnistuu ottamalla yhteyttä lähikauppiaisiin ja jakamalla heiltä lahjoitettua ylijäämätavaraa, joka muuten olisi menossa roskiin.  Lisäksi voit olla ajanasivasi työttömien etuja.

2. Perusta osakeyhtiö.  Koska Euroopan komission kilpailusäädösten mukaan et voi saada yhteiskunnan tukia enempää kuin tuon 200000 / kolme kalenterivuotta, toimintaa ei voi jatkaa yhdistysmuodossa kovin kauan.  Yhdistys voi kuitenkin perustaa osakeyhtiön, jossa on yksi sen omistama osake.  Näin saat jälleen käyttöösi 200 000 euroa yhteiskunnan tukia.  Osakeyhtiön alkupääomaan saat rahaa kunnalta.

- osakeyhtiölle kannattaa hakea sosiaalisen yrityksen statusta.  Näin voit hyödyntää yhteiskunnan tukia täysimääräisenä.  Kunta auttanee myös lahjoittamalla tai vuokraamalla edullisesti toimitilan.

- hienoa tässä on myös se, että kun yritysmuotoisena toimintana Sinun pitäisi myöhemmin maksaa puolet palkkakuluista itse, voit kuitenkin hyödyntää alun perin perustetun työttömien yhdistyksen ei -työsuhteista toimintaa.  Teetä osa töistä heillä, laskuta normaalisti ja maksa palkka- ja muut sosiaalikulut saaduilla tuotoilla.

- oman palkkasi voit tietenkin itse määritellä

Tässä vaiheessa on tietenkin hyvä, jos Sinulla on jonkinlaista käsitystä yrityksen pyörittämisestä.  Riskiä ei tarvitse kuitenkaan ottaa.  On myös hyvä tehdä jonkinlainen liiketoimintasuunnitelma.  Se helpottaa rahoituksen hakemista.  Jos Sinulla ei ole tällaisesta kokemusta, ei se ole välttämätöntä.  Valmiita malleja löytyy netistä.

Yksinkertaisen nerokasta, vai mitä.  Kaiken lisäksi saat vielä hyväntekijän maineen työllisyyttä hyvin hoitavana henkilönä.  Markkinahäiriöistä ei tarvitse välittää, niistä puhuminen on kateellisten panettelua.  Tässä esimerkissä kuvatulla konseptilla toimii osakeyhtiö, joka tarjoaa remontti-, pito- ja kotipalvelua ja rakennustarvikkeiden kierrätystä.  Lisäksi sillä on vuokrattava lomahuvila (jonka se on kunnostanut työllisyystöinä nuorten ja vanhojen taloksi, mutta sille ei löytynytkään käyttöä), useampi lounasruokala, sekä ruoka- ja tanssiravintola.

Työllisyysprojektien vaikuttavuustutkimuksia tästä toiminnasta en sen sijaan ole löytänyt.  Saavatpahan työttömät kuitenkin jotain tekemistä.

Kari Laurila

hallituksen puheenjohtaja

Tasavallan harjoittelijat ja tukityöllistetyt THT ry

http://thtry.fi

http://facebook.com/tht.ry

 

Jatkoa aiheeseen: Työttömien yhdistykset -pilipalityöllistämistä ja näennäistä edunvalvontaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Kari Laine

Minusta olisi kiva saada fyrkkaa ihan ilman mitään, siis enemmän kuin nyt!

ps. yritän lukea blogin loppuun asti

Jukka Mäkinen

Vanha totuus on että puoli miljoonaa suomalaista elättää koko väestön.

Käyttäjän PaYimPhuket kuva
Pa'Yim Phuket

Se on tosiaan vanha totuus, koska nyt tarvitaan lisäksi ulkomaanvelkaa 16.000 euroa per vastasyntynyt vauva/kuoleva mummo, jotta voidaan elättää myös Saksan liikepankit.

Jyrki Paldán

Niinhän se menee. Puoli miljoonaa työntekijää elättää omistajat helvetin leveästi ja julkisen puolen suhteellisen kapeasti.

Lasse Laaksonen

Oikeestaan nerokasta.

Joku on kuitenkin oikeasti hyvä ihminen. Hänen kannattaisi hankkia: Pauli Vahtera: "Yrittäminen on kaunein tapa ottaa vastuuta itsestä."

Kerros vielä, jos osakeyhtiö perustaa osakeyhtiön...

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Minua on syytetty valehtelusta tässä blogissa esittämistäni väitteistä eräällä fb -keskustelupalstalla.

Tiedoksi: en koskaan kirjoita aiheista, joita en itse ole tarkastanut. Tämänkin blogin väitteet pystyn tarvittaessa näyttämään toteen ko. kunnan virallisista kokousasiakirjoista :)

Käyttäjän TonyKunnari kuva
Tony Kunnari

Suomi tarvitsee enemmän johtajia, kuten sinä. Näytät rohkealla ja määrätietoisella esimerkilläsi tapoja miten asioita voidaan hoitaa ja seisot niiden asioiden takana. Osoitan kunniaa sinulle. ^__^

Tapio Aquila

Tämä tiettyihin tarkoituksiin varattujen verovarojen huijauskäytäntö on todella vanha juttu, joten alan epäillä, että niistä päättävät viranomaiset ovat touhussa mukana.
Suomen rakenteellinen korruptio poliittisine virkanimityksineen on tullut osoitetuksi, joten en usko heidän olevan niin tyhmiä, etteivätkö he olisi tämänkin 'tulonsiirron' takana.
Jos minä toimisin ohjeidesi mukaan, se tuskin onnistuisi 'epäsopivuuteni' vuoksi. Siihen tarvitaan 'yhteistä tahtoa'.

Käyttäjän AnteroHynynen kuva
Antero Hynynen

Mielenkiintoinen teksti.

Jotenkin tulee kommenteista yms. mieleen, että tämä olisi huono juttu jos hyödyntää järjestelmän tarjoamaa tukea oman toiminnan aloittamiseen. Onko se? Myös tulee mieleen, että tarvitsee olla osaamista tai pääomaa, jotta voi aloittaa bisneksen. Jos olet sitä mieltä niin minun kysymykseni on miksi näin? Oma näkemykseni eroaa muutamastakin syystä mutta se on toinen tarina..

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Tämä on jo vanha teksti, viiden vuoden takaa. Järjestelmä on jonkin verran muuttunut, mutta epäilen että tällainen toiminta on edelleen mahdollista.

Järjestelmän tuki pn siinä mielestä /C:stä, että siinä hyödynnetään myös työtöntä ilmaisena työvoimana. Sen lisäksi, että tähän tarkoitukseen käytetään yhteisiä verorahojamme.

Jutussa mainittu yhdistys oli oikeasti olemassa. Se on onnistunut tekemään konkurssin hiljattain, vaikka omaa pääomaa (tai osaamista) ei ole juuri tarvinnut käyttää - työpanoksenkin ollessa ilmainen.

Käyttäjän AnteroHynynen kuva
Antero Hynynen

Joo sattumalta tuli vastaan tämä mutta lienee keskustelun arvoinen aihe edelleen. Itse koen verorahojen pääasiassa menevän asioihin mitkä ovat minulle täysin turhia. Olen myös maksanut veroja jonkin verran tässä taipaleen varrella. Mutta yleensä ottaen kaikki järjestelmän tuki on mielestäni perseestä jos siitä lähdetään, koska se yleensä passivoi ja kangistaa kaavoihin jne. Itsellä on kokemusta yhdistystoiminnasta ja siltä pohjalta puhun. En väitä, että tiedän aiheesta kaiken mutta paremman tiedon puutteessa näin.. Toisaalta toinen esimerkki lienee TEKES jonka rahoittamista projekteista suurin osa menee mönkään mutta sitten muutama hassu oikeasti lähtee lentoon ja tuottaa uutta palvelua/tekniikkaa sekä verorahoja yhteiskunnalle.

Mutta jos nämä mietteet jätetään sivuun, niin sinäänsä en näe pahana asiana työllistää työttömiä "ilmaiseksi" jos heillä on valinnanmahdollisuus, että ottavatko paikan vastaan/kiinnostaako se heitä. Se on sitten toinen juttu, että mitä hyötyä tästä toiminnasta syntyy mutta eiköhän ne kaikki palkkoina maksetut rahat palaa takaisin yhteiskunnan kirstuun ennen pitkään. Kun ei se työtön työttömyystuen varassa ainakaan paremmin tuota tuloa yhteiskunnalle. Itse näen, että konkurssin tekeminen on osa yrittäjän oppimisprosessia. En tiedä voiko yhdistys tehdä konkurssin mutta varmasti se on parempi, että on jotain tehnyt kuin ettei olisi edes yrittänyt. Vaikkakin verorahoilla.

Tällaisia ajatuksia tuli mieleen..

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila Vastaus kommenttiin #5

Olin vähän epätarkka. Kuviossa oli mukana Oy, jonka ainoan osakkeen työttömien yhdistys omisti.

Molemmat ovat konkurssissa.

Toimituksen poiminnat